Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIZUALIZACE: Vozy pražské MHD dostanou nový vzhled. Podívejte se

Vozy pražské MHD, mezi které patří autobusy, tramvaje, příměstské vlaky i soupravy metra, budou mít jednotný šedočervený design. Jde o vozy, které jsou zapojené do Pražské integrované dopravy a fungují jak na území Prahy, tak Středočeského kraje. Návrh grafického studia superlative.works, který uspěl v loňské soutěži, dnes schválili pražští radní.

Sjednocování vzhledu spolu s rozšiřováním PID do Středočeského kraje

Plán změny vzhledu vozů MHD vedení města zdůvodňuje postupným rozšiřováním systému PID do Středočeského kraje, s tím je podle vedení města je vhodná doba na sjednocení podoby vozů v celém systému, aby bylo jasné na první pohled, že v daném dopravním prostředku platí jízdenka PID.

V porotě soutěže zasedli autor loga a vizuálního stylu Prahy Aleš Najbrt, spoluautor současného orientačního systému v pražském metruprofesor Rostislav Vaněk a další grafici a typografové. „Jsem rád, že pro vítězný návrh od studia superlative.works nakonec hlasovala Praha i Středočeský kraj. Našli jsme shodu - a co je u nové vizuální identity důležitější?" ptá se řečnicky náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Vítězné studio superlative.works zpracuje kompletní grafický manuál, který poté znovu schválí orgány města a výhledově i kraje.

Plošné přebarvování nebude

Design se bude postupně testovat na některých vozech dopravního podniku. Vozy se po schválení kompletního designového manuálu nebudou přebarvovat plošně. Nový vzhled dostanou jen nové vozy, nebo ty, které budou čekat opravy nebo výměna polepů.

Nový systém se bude týkat dopravních prostředků v rámci systému PID, tedy autobusů, vybraných typů tramvají a výhledově i vlaků, to až po schválení Středočeským krajem. Tramvají T3 ani jejich modernizovaných typů se změny týkat nebudou.

Vyhozené miliony

Soutěž na nový vzhled vozů i loga vypsal Ropid ve spolupráci s agenturou Czechdesign už loni na podzim. Porota z pěti účastníků vybrala vítězný návrh. Náklady na soutěž byly podle dokumentu do dvou milionů korun a byla neveřejná, Ropid oslovil uchazeče a následně z těch, kteří měli zájem, vybral pět účastníků.

Systém Pražské integrované dopravy zahrnuje kromě pražské MHD také vlakovou a autobusovou dopravu ve velké části Středočeského kraje, která se postupně rozšiřuje. Loni se například rozšířila do Nymburska, Příbramska, Poděbradska a Kolínska, systém funguje také na Berounsku, Kladensku či Mělnicku. Letos se má připojit například Dobrovicko, Voticko, Kokořínsko, Městeckokrálovsko nebo další části Rakovnicka a Kolínska. 

Postup vedení města při výběru kritizovala například opoziční ODS, podle předsedkyně jejich klubu Alexandry Udženiji byl netransparentní. Antimonopolní úřad však potvrdil, že v podobných případech jde o běžný postup a neshledal důvod zakázku prošetřit. Plán kritizují také koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). „V době koronavirové krize mají být finanční prostředky využity smysluplněji ve prospěch obyvatel Prahy. Doba není tomuto nakloněna a tyto návrhy působí nevhodně, obzvláště ve chvíli, kdy naši koaliční partneři vedou také debatu o zdražování MHD a parkování v hlavním městě," uvedl předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil.

Autor původního designu hrozí žalobou

Architekt Patrik Kotas, který vytvořil design řady typů tramvají a souprav metra, vedení města hrozí právním sporem z důvodu ochrany duševního vlastnictví. Dnes schválený materiál obsahuje právní stanovisko dopravního podniku, podle kterého by mohl Kotasův nárok představovat problém a podnik doporučuje otázku konzultovat s odborníkem na tuto problematiku.

Foto superlative.works

Štítky doprava, MHD, design, Praha, městská hromadná doprava, vzhled, Středočeský kraj, Pražská integrovaná doprava, Patrik Kotas, Jiří Pospíšil, Alexandra Udženija, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Vozy pražské MHD dostanou nový vzhled. Podívejte se  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.