Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do provozu dnes vyrazila historická linka 41. Na trase jezdí vlečný vůz z roku 1930

Pražský dopravní podnik (DPP) dnes v 11 hodin dopoledne zahájil provoz historické linky číslo 41. Na trasu nasadil zrekonstruovaný vlečný vůz z roku 1930. Sdělila to mluvčí DPP Aneta Řehková. Historická linka zahájila 30. sezónu. Jízdné je 35 korun, pro děti a seniory 20 korun. Do provozu bude od pondělí 18. května DPP vypravovat rovněž historické vozy T3, a to na linkách číslo 2, 5 a 15.

„V prvních letech provozu pražských elektrických drah bývaly v provozu zpravidla jen motorové vozy, vlečné se používaly jen v době zvýšených přepravních nároků. Postupem doby se situace změnila a vlečné vozy se staly nedílnou součástí pražské městské hromadné dopravy," uvedla Aneta Řehková.

Elektrické podniky začaly v roce 1929 ve spolupráci s Ringhofferovými závody připravovat zcela nový typ vlečného vozu, který měl jednu plošinu uprostřed, z níž se vcházelo od dvou oddílů. Plošina byla proti vnitřku položena níže. První vozy tohoto typu byly nasazeny do provozu v dubnu 1930.

„Vzhledem k tomu, že nostalgická linka číslo 23 prozatím zůstává mimo provoz, historické vozy T3 se objeví v běžném provozu na jiných linkách," uvedla mluvčí. Z vozovny Střešovice tak vyrazí dva vlaky na linku číslo 2.

Autoři | Foto Facebook Dopravní podnik hlavního města Prahy

Štítky historie, MHD, Dopravní podnik, tramvaj, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do provozu dnes vyrazila historická linka 41. Na trase jezdí vlečný vůz z roku 1930  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.