Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Odjezdy spojů nově digitálně zobrazují tři desítky přístřešků. Dohromady jich bude sto

Po samostatných panelech teď aktuální odjezdy pražské hromadné dopravy ukazují i tabule instalované přímo do nových přístřešků. Zatím je jich třicet, v průběhu letošního a příštího roku přibude dalších sedmdesát. Panely zobrazují minuty do odjezdu spojů a také jejich směr.

„Doplnění odjezdových panelů do přístřešků navazuje na instalaci samostatně stojících informačních panelů na nejvytíženějších zastávkách MHD, kterou jsme zahájili již v loňském roce. Dopravní data čerpáme z platformy Golemio, která na panelech umožňuje v reálném čase zobrazit odjezdy nejbližších spojů a také aktuální mimořádnosti v provozu nebo komunikovat krizové situace v Praze,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Tabule v přístřešcích jsou na místech, kam nelze instalovat samostatné panely. Ukazují za kolik minut přijede spoj, zda se jedná o nízkopodlažní, zda je klimatizovaný a samozřejmě to, kam směřuje. Na tabuli se vejde pět spojů. Na starosti má instalaci Technologie hlavního města Prahy, data dodává a lokality vybírá Ropid.

„Jedná se o řešení navržené naším vývojovým týmem v rámci THMP, které je dostupné z běžných komponent na trhu, vysoká priorita byla věnována IT bezpečnosti. Jednotlivé komponenty od nosných prvků přes řídící počítač až po všechny elektro součásti se kompletují v našich dílnách. Součástí bude i systém tyfloset, který pomáhá v orientaci cestujícím se zrakovým postižením. Mají-li k dispozici speciální pomůcku v podobě dálkově ovládaného vysílače, jeho aktivací spustí hlasovou službu, která je bezprostředně informuje, jaký spoj právě přijíždí a kam směřuje,“ popsal systém Tomáš Novotný, místopředseda představentsva společnosti.

„Další dvě desítky panelů THMP sestaví a nainstaluje ještě letos, zbývající pak v průběhu roku příštího. Do konce roku 2025 tak bude mít Praha více než stovku plně digitalizovaných přístřešků, které budou vybaveny jak digitální obrazovkou s Městským informačním kanálem, tak dopravním odjezdovým panelem,“ informoval radní pro infrastrukuru Michal Hroza (TOP 09).

Tabule jsou teď na těchto zastávkách: Chodovec, Donovalská, Horčičkova, K Letišti, Kobylisy, Kodaňská, Lotyšská, Marjánka, Nádraží Hostivař, Ocelářská, Pankrác, Pod Dálnicí, Ryšánka, Sídliště Novodvorská, Slovinská, Staroměstská, Švandovo divadlo, Terminál 3, Zálesí a ZOO Praha – Troja.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pražská integrovaná doprava

Štítky veřejná, doprava, THMP, Ropid, informace, odjezdy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odjezdy spojů nově digitálně zobrazují tři desítky přístřešků. Dohromady jich bude sto  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.