Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Začala demolice Libeňského mostu. Hroutit se začal už při přípravných pracech

, aktualizováno 4. dubna 2024, 13:59

Část Libeňského mostu už se mění na suť, od středy ho neplánovaně začaly rozbíjet stroje. Jakmile do něj začali dělníci vrtat, konstrukce se začala rozpadat. Demolice bude pokračovat až do září.

Technická správa komunikací začala s demolicí mostu X56, inundačního mostu, který v lednu uzavřeli z důvodu technického stavu. 

„Práce jdou velmi dobře, most je opravu ve velmi špatném stavu. Docházelo zde k zatékání, korozi, nebyla zde pořádná izolace, klouby byly ve špatném stavu,“ popsal dnes novinářům na místě náměstek ředitele společnosti Josef Richter.

„Teď demolice skončí tím, že obnažíme základy mostu. Na nich pak po schválení povolovacího procesu budeme pokračovat dál,“ doplnil.

„Na Libeňském mostě jde nejvíc vidět, to, že těmto tématům dopravní infrastruktury velice škodí přílišná politizace. Důvod, proč ta demolice byla zahájena včera je dán tím, že v rámci příprav se do toho trochu šťouchlo a začalo to padat,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Silničáři odstraní celé soumostí od inundačního mostu směrem až zastávce Libeňský most, včetně mostu přes Štorchovu. K tomu by mělo dojít v průběhu dubna a května. O prázdninách pak Technická správa komunikací naplánovala demolici části mostu přes Voctářovu. Při té ale bude muset být uzavřen provoz a čeká se s tím až po skončení hokejového šampionátu. 

„Celá demolice by měla být ukončena v září letošního roku. Pevně věříme, že se nám podaří povolovací procesy získat tak, abychom mohli začít s výstavbou nového soumostí,“ sdělil Richter.

Podle Hřiba bude stavba trvat asi dva roky. „To ještě není o tom, že se pracuje na hlavním mostě na Vltavě, je to ta pevninská část na straně Prahy 8,“ doplnil Hřib. Celkový výhled závisí na povolovacích procesech státní správy, tedy vydání povolení pro rekonstrukci hlavního mostu. 

Technická správa komunikací nejdřív odtěžila násyp a zeminu nasypala pod most. „Nemohli jsme totiž dopustit, aby spadl z výšky a udělal ráz. Mohlo by dojít k poškození okolní zástavby," vysvětlil Richter.

„Postupně jsme z boku mechanizací odstraňovali zábradlí a římsy. Pak se přišlo k samotnému oblouku, kde se kleštěmi šáhlo na vrcholový klenák a tím pádem došlo ke kolapsu konstrukce. Ta je z prostého betonu a má pouze železobetonové klouby. Je velmi nestabilní z pohledu toho, když se do ní zasáhne."

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Libeňský most, Technická správa komunikací, demolice, Praha 7, Praha 8, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Začala demolice Libeňského mostu. Hroutit se začal už při přípravných pracech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.