Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Hnůj na silnici před úřadem vlády. Zemědělci i přes sliby zablokovali dopravu v Praze

, aktualizováno 7. března 2024, 16:21

Ulicemi hlavního města po víc než třech týdnech znovu projely stovky traktorů, zemědělci opět přijeli protestovat. I když organizátoři slibovali, že dopravu schválně nezablokují, situace byla jiná. Na nábřeží Edvarda Beneše před úřad vlády na koleje a silnici vysypali hnůj. S technikou až do půl dvanácté jezdili po okruhu kolem Letenských sadů, část pak zaparkovala na nábřeží a akce pokračovala demonstrací před Úřadem vlády.

O situaci s hnojem infomovali policisté na síti X před sedmou ráno. „Zemědělci na nábřeží Edvarda Beneše vysypali hnůj a zkomplikovali tím městskou hromadnou dopravu. Situace komplikuje i individuální dopravu. Věc řeší policisté a vyzýváme motoristy, aby se oblasti vyhnuli," uvedla policie.

Řidiče, který hnůj z přívěsu vysypal, zajistili a na osobní svobodě omezili policisté z ochranné služby. Je podezřelý z několika přestupků.

Vysypání hnoje před Úřad vlády ČR nebylo součástí oficiálního scénáře protestu. I když se omlouváme policistům a žádáme je o pochopení, rozhodně se však od tohoto kroku nedistancujeme. Výroky politiků o agrobaronech a zbytečnosti demonstrací zemědělce pochopitelně rozzlobily. Jedou s námi malí sedláci, kterým jde doslova o život," komentovala čin Agrární komora na Facebooku.

„Právo kohokoliv na protest respektuji a jsem připravený vyrazit férově diskutovat mezi zemědělce. Poctivý přístup očekávám i od pořadatelů, kteří slíbili nezablokovat dopravu v Praze včetně MHD. Hnůj vysypaný na tramvajové koleje za takový přístup zrovna nepovažuji," vyjádřil se na síti X ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dopravní podnik kvůli hnoji na kolejích odklonil tramvajovou linku 15 přes zastávky Právnická fakulta a Malostranská, která je provizorně zřízena v ulici Letenská. Kvůli akci je i přerušen provoz linky 23.

Jízda zemědělské techniky zpozdila dalších osm spojů, linky 2, 12, 15, 17, 18, 20, 22, 27 stále nabírala zpoždění okolo deseti minut.

Do Letňan techniku nepustili

Zemědělci z různých koutů republiky měli se svými stroji sraz mezi pátou a šestou ráno na seřadištích na krajích Prahy. Jak uvedli organizátoři, strojů je asi 700 a lidí tři a půl tisíce. Problémy měli podle ČTK v Letňanech, kde jim nedovolili vjet na soukromý pozemek parkoviště u nákupní centra, ochranka vjezd zatarasila.

Po magistrále se pak všichni účastníci vydali na Letenskou pláň, odkud vyjeli na okružní jízdu po trase Letenská pláň, Milady Horákové, Veletržní, Bubenská, nábřeží kapitána Jaroše, nábřeží Edvarda Beneše, Klárov, Chotkova, Badeniho a Milady Horákové. Hnůj naložili i další zemědělci, nikdy jiný už ho ale nevysypal. Na traktory si vyvěsili české vlajky a transparenty s hesly, na silnicích troubili. V kolonách se pohybovali krokem.

Na některých místech řídila dopravu policie, reagovat musela i na nespokojené řidiče osobních aut. Ti například nemohli projet na po části nábřeží Edvarda Beneše za Štefánikovým mostem.

Část techniky pak zaparkovala na právě nábřeží, zbytek odjel na Letnou. Tam jim obsluha parkoviště jasně řekla, že do tří hodin musí být pryč. Techniku si na Letné se zájmem prohlížely děti. Lidé se pak přesunuli se k úřadu vlády, kde v poledne začala demonstrace.

Křik i protiukrajinská hesla

Před Strakovou akademií se protestující začali scházet ještě před jedenáctou. Vysypaný hnůj do té doby nebyl uklizen, policie proto kolem hromady rozestavěla zábrany a hlídala je. Lidé si přinesli české vlajky, agrární komora připravila transparenty s hesly. 

„Hlavním cílem je upozornit na dlouhodobé problémy zemědělců, které vláda přes opakované výzvy nevládních organizací neřeší. Agrární komora České republiky, Zemědělský svaz České republiky, Společnost mladých agrárníků České republiky, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků či Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje proto vyzvaly nejen své členy, ale i všechny zemědělce, potravináře, chovatele, pěstitele a další, aby se sjednotili bez ohledu na velikost podniku nebo výrobní zaměření a připojili se k protestům proti vládě," vysvětlila cíle akce v tiskové zprávě mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

I když měl být protest podle organizátorů klidný, nechybělo agresivní vyřvávání směrem k lidem v úřadu vlády a protiukrajinská hesla. Na akci dohlížely desítky policistů včetně antikonfliktního týmu a těžkooděnců. Zadrželi jednoho z účastníků, který se snažil přelézt oplocení.

Před Strakovou akademií promluvil Jan Doležal, prezident Agrární komory České republiky, či Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu České republiky. Mezi protestující přišel i ministr zemědělství Výborný, reagovali na něj křikem. Akci ukončili před půl druhou.

Na dnešní situaci v Praze reagoval i premiér Petr Fiala (ODS). „Se zemědělci jednáme opakovaně. Jednal jsem s nimi já, ministr zemědělství i ministr financí. Nemíním ale ustupovat tlaku, vydírání, blokování ulic, nebo omezování života lidí, jako to dneska vidíme v Praze," napsal Fiala na sociální síti X. 

Minulý týden se podle něj dohodlo, že zemědělci dostanou příští rok o dvě miliardy víc. „Vedení Agrární komory a Zemědělského svazu tedy protestuje i proti tomu, že vláda chce dát do zemědělství 2 miliardy korun z peněz daňových poplatníků navíc. Vzkazu rozumím, na vládě se můžeme domluvit na tom, že ty peníze dáme jinam. Jestli vedení Agrární komory není schopné vést dialog, dovést ho do konce a uchyluje se k těmto akcím, musí nést i odpovědnost za jejich výsledky. Vláda tlaku ustupovat nebude," dodal Fiala.

Praha blokádu dopravy očekávala

Hlavní město z obav o kolapsu dopravy již dřív vyzvalo Pražany a dojíždějící lidi, aby nechali doma auta a do centra se vydali kolejovou dopravou. Nejlepší varianta podle nich ale byla práce z domova.

Ačkoli organizátoři uvádějí, že nechtějí přímo blokovat dopravu, tak i přesto hrozí vážné narušení dopravy v Praze v průběhu celého dne. Dle informací, které mám aktuálně k dispozici, plánují organizátoři příjezd stovek kusů zemědělské techniky," uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Dnešní protesty zemědělců organizátorům nevyšly podle představ. Účastníků bylo méně, než očekávali, protest byl podle nich ukraden protivládními skupinami a velká část se proto vrátila domů ještě před hlavní demonstrací. Pražané jsou ale...

Od časného rána vjížděla do Prahy z několika směrů zemědělská technika, policie před šestou informovala asi o pěti stech kusech. I když byla doprava podle nich plynulá, dopravní podnik hlásil zablokovanou trať kolonou traktorů. Policisté také...

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Agrární komora, protest, zemědělci, Úřad vlády, demonstrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Kruliš

Zdá se mi že mají nadbytek zelené nafty, tak ji potřebovali trochu spálit ?

Čtvrtek, 7. března 2024, 18:34Odpovědět

Aneta Jirásková

Když protest, tak protest. Ruce vládě nepadnou, když vezme lopaty a hnůj si tam uklidí. Je jich jak máku, to mají za chvíli

Čtvrtek, 7. března 2024, 10:43Odpovědět

VIDEO: Hnůj na silnici před úřadem vlády. Zemědělci i přes sliby zablokovali dopravu v Praze  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.