Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O zdražení jízdného v Praze bude vedení jednat za tři měsíce, rozhodnout chce do konce roku

Koaliční kluby začnou o diskutované změně jízdného v hlavním městě jednat zhruba za tři měsíce. Do konce roku pak chce věc vedení Prahy rozhodnout, končí totiž smlouva s dopravním podnikem a bude uzavřena nová. Proti záměru zdražit roční kupon o padesát procent protestovali před magistrátem minulý týden Zelení.

Médii a následně sociálními sítěmi proběhla informace, že hlavní město plánuje zdražit roční kupon z 3650 korun na 7300. Minulý týden kvůli tomu před budovou magistrátu na Mariánském náměstí organizovali protest pražští Zelení.

„Zelení odmítají takové skokové zdražení roční lítačky, které tlačí  Spolu pro Prahu. Praha se ve svém klimaplánu zavázala, že do roku 2030 navýší počet lidí v MHD o 150 milionů ročně. A právě cena jízdného mimo jiné lidi motivuje, aby volili ekologicky i prostorově šetrnější způsoby dopravy a nejezdili po městě autem zbytečně,“ napsali Zelení na svém webu.

Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS), se ale žádná oficiální jednání ohledně jízdného nekonala. „Jednotlivé kluby o těch věcech hovoří, protože všichni víme, že ten náklad, který má město s hromadnou dopravou je enormně vysoký. Proti době před deseti lety se zvýšil třikrát, což je skutečně suma neuvěřitelně veliká,“ řekl na tiskové konferenci Svoboda.

Zástupci koaličních klubů se podle něj k oficiálnímu jednání o změně jízdného potkají až zhruba tři měsíce. „Chtěli bychom mít tu otázku dořešenou do konce roku. S koncem roku končí smlouva s dopravním podnikem a musím být uzavírána nová. Tak abychom už pracovali s novými fakty,“ vysvětlil Svoboda.

Přesné sumy ale primátor nezmínil. „Každý klub vychází z jiných podkladů, hovoří jiným jazykem a ten jazyk, který bude zásadní, je šéfa financí Kováříka,“ dodal Svoboda.

Roční kupon vyjde v Praze na 3650 korun, což je částka menší než například v Brně, Ústí nad Labem, Ostravě i v Pardubicích. Cena je stejná od roku 2015.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky jízdenky, doprava, magistrát, dopravní podnik, jednání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O zdražení jízdného v Praze bude vedení jednat za tři měsíce, rozhodnout chce do konce roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.