Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

U Veltrus havaroval kamion s třiceti kravami, D8 na Prahu byla zavřená

, aktualizováno 17. ledna 2024, 20:59

Provoz na dálnici D8 poblíž Veltrus na Mělnicku byl kvůli komplikované překládce krav z havarovaného kamionu ve směru na Prahu přerušen až do pozdního odpoledne.Dálnice byla uzavřena mezi exity devět Úžice a 18 Nová Ves. Dopravu policie odkláněla z dálnice na souběžnou silnici číslo 608.

Havárie kamionu, který převážel přes třicet krav, byla na 14,5 kilometru hlášena dnes před druhou ráno. Auto skončilo na boku mimo silnici.

„Překládka začala kolem 7:30, zvířata byla na boku několik hodin, jsou ve stresu, některá možná uhynula," řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Na místě je podle ní krajská veterinární správa, aby posoudila stav zvířat. Podle informací hasičů na síti X jsou krávy vyčerpané, hasiči musí každou postavit na nohy pomocí jeřábu.

„Na místě zasahují profesionální hasiči z Mělníka a Kralup nad Vltavou a dobrovolní z obcí Dolínek, Úžice a Veltrusy. Byla povolána také jednotka Braškov-Valdek, která zajistí na místě tepelný komfort pro hasiče," uvedli na platformě X středočeští hasiči. 

Nehoda se podle informací dopravní policie obešla bez zranění osob. Veterináři nařídili zvířata z havarovaného auta, které mířilo z Dánska do Maďarska, neprodleně přeložit.

O půl šesté policisté informovali, že po přeložení všech zvířat a náklaďáku z příkopu, byla dálnice zprůjezdněna.

„Celková čísla jsou taková, že 30 jalovic bylo vyhodnoceno, že jsou způsobilé přepravy, dvě uhynuly a jedna byla utracena," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Dodal, že středočeská veterinární správa zároveň nařídila dopravci převézt jalovice do blízkého vhodného ustájení k podrobnější veterinární prohlídce, která posoudí jejich stav a převoz do původního cíle v Maďarsku.

Společnost pro zvířata, která vede kampaň za ukončení dálkových transportů zvířat, žádala, aby jalovice byly dočasně umístěny v Česku, kde by se po nehodě zotavily. „Zvířata, ta co přežila, jsou zraněná, v šoku, v panice, vyčerpaná nemohou v takovém stavu pokračovat za pár hodin dál v cestě. Pro jejich plné zotavení psychické i fyzické je potřeba několik dnů, než by měla pokračovat dál do Maďarska," uvedla organizace v zaslaném prohlášení.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR, HZS Středočeského kraje

Štítky policie, nehoda, hasiči, krávy, dálnice

U Veltrus havaroval kamion s třiceti kravami, D8 na Prahu byla zavřená  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.