Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vondráčkův hlas je po tramvajích ode dneška slyšet i v pražských autobusech

V pražských autobusech od dnešního rána nově provází cestující hlas Jana Vondráčka, Vočka ze seriálu Simpsonovi. Herec a dabér nahradil Dagmar Hazdrovou, která zastávky oznamovala přes třicet let. V tramvajích už Vondráčkův hlas zní osm měsíců.

Jan Vondráček, kterého lidé v hlasování vybrali minulý rok, namlouvá zastávky Pražské integrované dopravy ve třech fázích. Nejdřív nahrál dva tisíce hlášení pro provoz tramvají, které nasadili letos v lednu.

ANKETA: Jak se vám líbí nový hlas pražské MHD?

Celkem hlasovalo239 čtenářů

Další dvě tisícovky jsou právě pro autobusy v Praze, zbylých sedm tisíc na městských i příměstských linkách budou nasazovat postupně. „A to podle konkrétních linek a dopravců tak, aby pokud možno na jednom spoji nedocházelo k míchání původních hlášení paní Dagmar Hazdrové a nových od Jana Vondráčka,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí pražského dopravního podniku Daniel Šabík.

Všechna hlášení zrevidovala lingvistka a fonetička Veronika Štěpánová z Akademie věd, která byla i odborné porotě ankety pro nový hlas. Kontrolovala i samotné nahrávky, které nakonec vyčistili a upravili na stejnou hlasitost ve zvukovém studiu.

Pražská MHD má po třiceti letech nový hlas. Vondráček dnes vystřídal Hazdrovou

Od dnešního dne bude názvy zastávek a další informace pro cestující hlásit ve všech tramvajových linkách v Praze herec Jan Vondráček. Jeho hlas lidé vybrali loni v anketě. Vystřídá Dagmar Hazdrovou, která byla hlasem autobusů a tramvají Pražské...

„Vzhledem k různým typům vozidel nasazovaných na městské autobusové linky bude DPP hlasitost provozních hlášení v následujících týdnech ještě postupně dolaďovat,“ dodal Šabík.

Ankety se od května do června minulého roku zúčastnilo přes dvě stě tisíc lidí. Vybírali mezi Vondráčkem, herečkou Jitkou Moučkovou, herečkou Annou Císařovskou a dabérem Jakubem Stárkem. Vondráček získal víc 124 tisíc hlasů, tedy 62 procent.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hejna, DPP

Štítky Dopravní podnik, hlas, autobusy, tramvaje, Jan Vondráček, nahrávky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vondráčkův hlas je po tramvajích ode dneška slyšet i v pražských autobusech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.