Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Polovina Pražanů se necítí bezpečně na silnicích. Hůř dopadl jen Istanbul, Milán a Řím

Asi 44 procent Pražanů se necítí bezpečně na silnicích ve městě. Ve srovnání s jinými evropskými městy dopadla Praha špatně, hůře jsou na tom ve vnímání dopravní bezpečnosti jen tři města z jihu Evropy. Nejlépe vnímají dopravní bezpečnost obyvatelé v městech severní Evropy. Pražany děsí zejména nepřehledné křižovatky a roste jejich nespokojenost s elektrokoly a elektrokoloběžkami. Ukázal to průzkum společnosti Cyclomedia, která se specializuje na digitální vizualizaci veřejného prostoru.

Hůř než Praha dopadl Milán, Řím a Istanbul

Hůř než Praha dopadl Milán, Řím a Istanbul. V tureckém městě se necítí bezpečně v dopravě až 73 procent lidí. Naopak nejlépe z průzkumu vyšlo estonské město Tallin, kde se cítí bezpečně 87 procent respondentů. Mezi dalšími městy vnímanými jako nejbezpečnější jsou Oslo, Varšava či Helsinky.

Zhruba 43 procent Pražanů by uvítalo zpřehlednění a zjednodušení křižovatek. Z průzkumu vyplynulo, že asi polovina obyvatel hlavního města se nejrizikovějším křižovatkám někdy úmyslně vyhne a raději si cestu prodlouží.

Pražanům vadí nepřehledné křižovatky, některé raději objíždí

„V hlavním městě se nachází hned několik opravdu nepřehledných křižovatek, které představují zkoušku i pro zkušené řidiče. Řada komunikací v hlavním městě byla stavěna pro výrazně nižší provoz řadu let nazpět a v současnosti tak jejich kapacita nedostačuje pro automobilový provoz. To vytváří nebezpečné situace. Není tak divu, že řada řidičů ty nejnebezpečnější místa, jako jsou křižovatky U Bulhara či u náměstí I.P. Pavlova anebo křížení magistrály s Žitnou ulicí, raději objíždí," řekl krajský koordinátor organizace BESIP Praha Oldřich Kassl. I přesto by téměř dvě třetiny Pražanů z hlediska bezpečnosti v dopravě doporučilo Prahu jako město pro život.

Nespokojenost panuje podle průzkumu ohledně elektrokoloběžek a elektrokol. Přes polovinu Pražanů by je po zkušenostech z posledních let zakázala a téměř 60 procent obyvatel Prahy má dojem, že se nehodovost ve městě od jejich zavedení zvýšila.

Asi 34 procent lidí by chtělo lepší cyklostezky, přičemž skoro 60 procent obyvatel Prahy považuje nynější cyklostezky za bezpečně. Každý pátý Pražan by chtěl ve městě snížit rychlost, podobná část by chtěla zakázat vjezd osobních automobilů do centra Prahy.

Průzkumu společnosti Cyclomedie se zúčastnilo celkem 7515 respondentů z 25 měst Evropy, z toho 308 z Prahy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, Evropa, automobilová bezpečnost, silnice, provoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984, si falešní bendostudenti falešných práv a škol prodavačů danuštitulů, vytvořili mafianov. Jejich frimlsoudy stále vypouští jejich psychopaty se směšnými tresty. Psychopatů je minimálně 1%, to je sto tisíc psychopatů, recidivistů. Kde jsou sledovací náramky které jsou vyvinuty které by jim byly ihned nasazeny se zákazem požívání alkoholu a drog a povinnost zdržovat se v práci nabo doma. Jinak se z toho bahna nevyhrabeme.

Pátek, 8. září 2023, 17:25Odpovědět

Polovina Pražanů se necítí bezpečně na silnicích. Hůř dopadl jen Istanbul, Milán a Řím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.