Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Radní Ryvola chce, aby lidé rozhodli o osudu sdílených elektrokoloběžek v Praze

Radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO) chce uspořádat místní referendum o zákazu elektrokoloběžek, které v ulicích metropole nabízí k zapůjčení firmy Bolt a Lime. Politik to řekl dnes. Záměr plánuje předložit na úterní jednání radních městské části a v případě schválení do konce září připravit návrh, o jehož detailech zatím není jasno. Vozítka čelí zejména v centru metropole kritice ze strany obyvatel i samospráv, od čtvrtka do neděle se na kontroly uživatelů koloběžek zvlášť zaměřili městští strážníci. Od 1. září elektrokoloběžky na základě referenda zakázala Paříž.

Elektrokoloběžky musely do konce srpna zmizet z Paříže

Podle Ryvoly je kromě uspořádání referenda pouze v Praze 1, které by mohla vyhlásit městská část sama, další možností i jednání s magistrátem o celopražském plebiscitu. „Na to se chceme domluvit zítra (v úterý)," řekl. Je podle něj důležité zjistit názor všech obyvatel, nikoliv jen těch, kteří jsou aktivní na sociálních sítích. Dodal, že jasný zatím není ani případný termín či vlastní obsah návrhu, respektive otázky, na kterou by lidé v referendu odpovídali.

Elektrokoloběžky firem Dott, Lime a Tier Mobility musely do konce srpna zmizet z Paříže, a to právě na základě rozhodnutí obyvatel v přímém hlasování. Ryvola nicméně upozornil na to, že legislativa Francie je od té české velmi odlišná a zákaz v Praze by mohl být legislativně komplikovaný. Dodal, že se s pražskými provozovateli domluvil od září na pravidlech parkování vozítek, která v noci na dnešek sám vyrazil zkontrolovat. „Myslím, že to začíná fungovat," řekl.

Praha chystá regulaci elektrokoloběžek v ulicích metropole

Pražský magistrát obdržel stanovisko tří ministerstev k otázce elektrokoloběžek, které v ulicích metropole nabízí k zapůjčení firmy Bolt a Lime. Doporučuje, aby město jejich regulaci řešilo pomocí stávajících zákonů, konkrétně vyhrazením míst pro...

Strážníci rozdali koloběžkářům koncem minulého týdne pokuty za téměř 200 tisíc

Na kontroly uživatelů koloběžek se v závěru uplynulého týdne zaměřila městská policie. „Během akce strážníci odhalili 1336 přestupků, za které uložili 402 pokut v celkové výši 191 800 korun, 63 přestupků bylo oznámeno správnímu orgánu a ostatní byly řešeny domluvou," uvedla k výsledkům mluvčí městské policie Irena Seifertová. Dodala, že nejvíce přestupků bylo v Praze 1, konkrétně 288, v Praze 2 pak strážníci řešili 126 přečinů. „Nejčastějším přestupkem byla jízda po chodníku a nedodržování dopravního značení," doplnila mluvčí.

Elektrokoloběžky volně stojící k zapůjčení v ulicích Prahy a dalších měst čelí v posledních letech kritice od místních obyvatel a samospráv. Kritikům se nelíbí zejména jejich špatné parkování a zanechávání na místech, kde překážejí, jízda po chodnících ohrožující chodce nebo absence plateb za využívání veřejného prostoru stojícími koloběžkami. Praha jedná o nějaké formě regulace, provozní manažer české pobočky Lime Václav Petr nedávno sdělil, že věří ve vznik dohody s městem. Dodal, že potíže s provozem vozítek souvisí i s nedostatečnou infrastrukturou, na jejíž budování by podle něj měly jít případné peníze vybrané od provozovatelů.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie hl. m. Prahy

Štítky doprava, služby, koloběžky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Ryvola chce, aby lidé rozhodli o osudu sdílených elektrokoloběžek v Praze  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.