Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dvorecký most už má první pilíře. Mohl by dostat jméno po významné ženě

Dvorecký most, který propojí Prahy 4 a 5 pro veřejnou, cyklistickou a pěší dopravu, už má hotovy některé pilíře, opěru a hlubinné piloty. Stavbu ale provází komplikace, špatné geologické podmínky v korytě Vltavy i na souši práce zpozdily. Most byl měl být hotov v listopadu roku 2025 a mohl by nést jméno některé z významných českých žen.

Jak na tiskové konferenci uvedl hlavní stavbyvedoucí Petr Koukolík,na obou březích založeny hlubinné piloty a základy na všech osách. Ve spodní části stavby jsou dokončeny dva pilíře a jedna opěra. Přímo ve vodě pak jsou pak dva hlubinné piloty a chystá se jímka.

Most je dlouhý necelých 340 metrů, široký je 16 metrů a má šest polí. Most staví z obou stran, spojí ho pak uprostřed. Na žádost pražského dopravního podniku na Podolském nábřeží v předstihu vybudovali kolejovou spojku pro tramvaje a nový vjezd do Žlutých lázní.

Dno Vltavy neumožní dostavbu Dvoreckého mostu v předpokládaném termínu

Práce na novém pražském mostu s pracovním názvem Dvorecký, který propojí Prahu 4 s Prahou 5, nabraly z důvodu nepředpokládaných geologických podmínek v korytě Vltavy zpoždění. Původní termín dokončení byl příští rok, nyní to vypadá, že se stavba...

„Bude to elegantní konstrukce, která bude kombinovat prvky brutalismu a kubismu. Do budoucna se stane součástí tramvajového okruhu, který propojí smíchovskou a podolskou stranu. Zkrátí i cestu autobusům a záchrance. Bude to i nová propojka pro pěší a cyklisty,“ řekl na tiskové konferenci náměstek primátora pro oblast dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Stavbu si firma převzala 13. září minulého roku a hotovo mělo být za 810 dní. Kvůli problémům s geologickým podložím se ale stavba protáhne až do listopadu 2025.

„Pod ulicí Strakonická byl nalezen neznámý mostní objekt, který kdysi zřejmě sloužil jako výtah pro plavené dřevo po Vltavě do pily Löwi a Winterberg, která pravděpodobně sousedila se sklárnou. Současně byly v místě pilíře P2 a opěry O1 v podloží identifikovány kaverny, zřejmě pozůstatky důlní činnosti nebo starých budov pily,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Začala stavba Dvoreckého mostu. Bude stát přes miliardu, hotovo by mělo být za dva roky

Praha zahájila stavbu Dvoreckého mostu, který propojí Podolí a Zlíchov. Stavět ho bude firma Metrostav, stát bude miliardu a hotový by měl být za 810 dní. Využijí ho pěší, cyklisté a hlavně prostředky hromadné dopravy.

Stavebníky podle Koukolíka trápí i současné vysoké teploty, musí proto betonovat v noci kvůli hydratačnímu teplu v betonu.

Název Dvorecký ale mostu zřejmě dlouho nevydrží. „Byl bych rád, aby ten most do budoucna nesl jméno po nějaké významné ženské osobnosti. Byl bych rád, aby to jméno v konečném důsledku vybrali Pražané v hlasování na Portálu Pražana. Jména by měla předvybrat místopisná komise,“ sdělil Hřib.

Na smíchovské straně mostu plánují park s lampami z celého světa, které sbírá umělec Kryštof Kintera. „Už jich velké množství, možná šedesát z těch plánovaných víc než sto, shromáždil. Jsou mezi nimi lampy z Londýna, Paříže, Kjóta i z Ukrajiny,“ řekl radní pro infrastrukturu Michal Hroza (TOP 09).

Most měl stát 1,075 miliardy korun, kvůli protažení stavby budou ale náklady vyšší. Jak uvedl Hřib, Praha jedná o možnost příspěvku z Evropské unie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Dvorecký most, stavba, zpoždění, jméno, geologie, Praha 4, Praha 5

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvorecký most už má první pilíře. Mohl by dostat jméno po významné ženě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.