Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Dno Vltavy neumožní dostavbu Dvoreckého mostu v předpokládaném termínu

Práce na novém pražském mostu s pracovním názvem Dvorecký, který propojí Prahu 4 s Prahou 5, nabraly z důvodu nepředpokládaných geologických podmínek v korytě Vltavy zpoždění. Původní termín dokončení byl příští rok, nyní to vypadá, že se stavba protáhne do roku 2025. V rozhovoru to řekl náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Most bude sloužit MHD, pěším a cyklistům a město vyjde asi na miliardu korun.

Nový most umožní propojit tramvajové tratě vedoucí od Barrandova a Modřan. Jezdit po něm budou také autobusy a průjezd bude umožněn i vozům integrovaného záchranného systému. Východní vyústění mostu bude u severního okraje areálu Žlutých lázní, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Délka bude 388 metrů a šířka 16 metrů.

Most pro MHD by mohla z větší části dotovat Evropská unie

I přes geologické průzkumy, které stavbě předcházely, se podle Hřiba s ohledem na mimořádně členité pražské geologické podmínky při stavbě objevily problémy, které budou znamenat zpoždění stavby. „Jsem přesvědčen, že most budeme otvírat v tomto volebním období," dodal.

Stavba začala loni v září a pro město ji zajišťuje konsorcium firem Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher. Jelikož bude most určen především pro MHD, město podle náměstka očekává, že velkou část nákladů bude moci zaplatit z evropských dotací. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6, pod ním má vzniknout veřejný prostor navržený výtvarným umělcem Krištofem Kinterou. Součástí projektu jsou mimo jiné kavárna, pikniková zóna a Kinterova autorská socha.

Jméno mostu je ještě stále dočasné

Označení Dvorecký most je pracovním názvem, město ještě bude řešit, jak se bude finálně jmenovat. Cílem je pojmenovat jej po významné ženské osobnosti, Hřib uvedl, že na výběr jména magistrát pravděpodobně uspořádá veřejnou anketu.

Zatím poslední pražský most přes Vltavu, Trojský most, byl zprovozněn v říjnu 2014. Nahradil provizorní tramvajový most z roku 1981 přezdívaný "Rámusák", jehož provoz byl ukončen 7. října 2013. V roce 2020 město zprovoznilo novou lávku přes Vltavu v Troji na místě té, která se zřítila v roce 2017. Magistrát také brzy dokončí Štvanickou lávku z Holešovic do Karlína. Mluví se rovněž o vybudování takzvaného Rohanského mostu z Holešovic do Karlína.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ateliér 6

Štítky stavby, Dvorecký most, zpoždění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dno Vltavy neumožní dostavbu Dvoreckého mostu v předpokládaném termínu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.