Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

ÚOHS zrušil zakázku na druhý úsek metra D, dopravní podnik se může odvolat

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na druhou část trasy pražského metra D. Rozhodnutí není pravomocné, pražský dopravní podnik proti němu může podat rozklad k předsedovi úřadu Petru Mlsnovi.

Nastaveny byly podle úřadu diskriminační podmínky

„Ve správním řízení, které bylo vedeno na návrh dodavatele Metrostav DIZ, úřad konstatoval, že zadavatel nastavil diskriminační zadávací podmínky týkající se prokazování technické kvalifikace, konkrétně pak předkládání referenčních zakázek souvisejících s dodávkami výtahů. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad. Až do nabytí právní moci rozhodnutí ve věci platí zákaz uzavřít smlouvu s vybraným dodavatelem," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Dopravní podnik nyní může podat rozklad k předsedovi úřadu Petru Mlsnovi. „Rozhodnutí nyní analyzujeme. Čekám, co řeknou naši právníci," řekl Hospodářským novinám ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Petr Witowski. Dopravní podnik podle něj s velkou pravděpodobností rozklad k předsedovi úřadu podá. Witowski je přesvědčený o tom, že podnik při stanovení zadávacích podmínek nepochybil a že předseda úřadu prvoinstanční rozhodnutí zruší.

VIDEO: Tunely metra D mají po roce stavby přes jeden a půl kilometru. Soupravy v nich budou jezdit za šest let

Je to přesně rok od začátku stavby prvního úseku linky metra D z Pankráce do stanice Olbrachtova. Za tu dobu dělníci prorazili přes kilometr nových tunelů a vytěžili přes 67 tisíc metrů krychlových kamene a zeminy. Celá linka až do Depa Písnice...

„Máme 15 dní od doručení na to, abychom podnikli další kroky"

U zakázky na zhotovitele stavby druhého úseku metra D řešil podle mluvčího dopravního podniku Daniela Šabíka ÚOHS tři námitky. „Dvě z nich DPP vysvětlil a ÚOHS vzal argumentaci DPP v potaz. Nicméně u třetí dospěl k závěru, že jsme naším kvalifikačním požadavkem na dodávku výtahů na dopravní stavbě vytvořili bezdůvodnou překážku hospodářské soutěže. Máme 15 dní od doručení na to, abychom podnikli další kroky. Není to poprvé, kdy veřejná zakázka DPP byla v první instanci zastavena, nakonec nám ale ÚOHS dal za pravdu," uvedl Šabík.

Ve výstavbě je nyní kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova, který je nejsložitější vzhledem ke stavbě přestupního uzlu na trase C. Dopravní podnik počítal s tím, že letos v říjnu plynule naváže stavbou dalšího úseku z Olbrachtovy na Nové Dvory. A dosud předpokládal, že na konci roku 2029 uvede do provozu první čtyřkilometrovou část stavby, na které bude včetně Pankráce pět stanic – mezi Olbrachtovou a Novými Dvory ještě Nádraží Krč a Nemocnice Krč. Pokud předseda ÚOHS rozhodnutí první instance potvrdí, byl by tento plán ohrožen. Firma by poté musela připravit novou soutěž s upravenými podmínkami.

Odevzdání nabídek pro druhý úsek stavby bylo loni počátkem prosince. Dopravní podnik počítal s tím, že vítěze vyhlásí nejpozději v březnu, až všechny nabídky zkontroluje. To se ale nestalo, protože už koncem loňského roku antimonopolní úřad zakázku pozastavil a zakázal dopravnímu podniku uzavřít smlouvu s případným vítězem.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Metroprojekt

Štítky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, metro D, Dopravní podnik, zakázka, rozhodnutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚOHS zrušil zakázku na druhý úsek metra D, dopravní podnik se může odvolat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.