Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Prázdniny jsou tady, policie bude kontrolovat bezpečnost na silnicích

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech v celém Česku budou kontrolovat dodržování pravidel provozu. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Zvýšené kontroly mohou řidiči očekávat už od dnešního dne.

Přes prázdniny proběhne několik dopravně bezpečnostních akcí

„V průběhu celých prázdnin proběhne několik dopravně bezpečnostních akcí či opatření, které se budou zaměřovat na nejzávažnější a nejtragičtější příčiny dopravních nehod," řekl Zlý. Akce podle něj budou doplněné běžnou hlídkovou činností policie.

Nejtragičtější příčinou tragických nehod je nepřiměřená rychlost, připomněl ředitel. „Proto bude služba dopravní policie využívat všech dostupných prostředků, které jsou určené k měření rychlosti, a to jak ve vozidlech skrytého dohledu, tak ve vozidlech ve služebním provedení a také ručních měřících přístrojů," řekl Zlý. Nevěnování se řízení je pak podle něj příčinou zhruba pětiny ze všech dopravních nehod. Riziková je podle něj únava u řidičů, nedostatek tekutin nebo to, že jim například v kolonách dojdou pohonné hmoty.

Začaly prázdniny. Děti v centru Prahy stály frontu na zmrzlinu zdarma

Letní prázdniny jsou tady. Školáci z centra Prahy oslavili začátek dvouměsíčního volna před ZŠ Vodičkova, kde za vysvědčení dostávali zmrzlinu zdarma. Ve frontě na zmrzlinu zdarma čekaly od rána stovky dětí, kterým stačilo jen ukázat vysvědčení z...

Nastávají nejrizikovější dny

„Nejrizikovějšími dny je právě konec školního roku, tedy dnešní den a začátek prázdnin," řekl Zlý. Připomněl, že k cestám bude chtít velká část řidičů využít i státní svátky v příštím týdnu.

Do kontrol se podle Zlého zapojí nejen dopravní policisté, ale také policisté z pořádkové či cizinecké služby. Připravený bude i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který bude monitorovat situaci, včetně případných přestupků.

Lucie Kostečková z odboru prevence policejního prezidia doplnila, že policie připravila i preventivní akce, například pro cyklisty nebo vodáky.

Policisté při dopravních kontrolách o loňských prázdninách zaznamenali téměř 79 tisíc přestupků, meziročně asi o 7 tisíc více. Nejčastěji se přestupky týkaly překročení povolené rychlosti. Celkem o prázdninách v roce 2022 policie registrovala téměř 17 tisíc dopravních nehod, při kterých zemřelo 74 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, automobilová, prázdniny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny jsou tady, policie bude kontrolovat bezpečnost na silnicích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.