Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Třicítkáři ukončili pochody a založili iniciativu 30 pro Prahu. V září zahájí další kampaň

Aktivisté bojující mimo jiné za zklidnění dopravy v Praze a zavedení rychlostního limitu ve výši třicet kilometrů v hodině ve středu absolvovali poslední pochod spojený s blokováním provozu. Pochodu předcházela tisková konference, na které Matěj Michalk Žaloudek (Zelení) představil novou samostatnou iniciativu s názvem 30 pro Prahu, která na aktivitu spojenou s pochody navazuje. Mluvčí aktivistů Veronika Holcnerová uvedla, že aktivisté si přes prázdniny dají od pochodů pauzu a v září by rádi zahájili další kampaň.

Cílem iniciativy je jednat o prosazení třicítky v Praze

Před samotným zahájením posledního devatenáctého pochodu aktivistů usilujících o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině proběhla tisková konference, kde Matěj Michalk Žaloudek (Zelení) společně s devíti dalšími mluvčími představil podobu nové samostatné iniciativy, která přímo navazuje na aktivitu organizátorů pochodů.

„Hlavní snaha naší iniciativy je vyzvat hlavní město Prahu, městské části i ministerstvo dopravy, abychom začali jednat o tom, jak by se základní rychlost 30 kilometrů v hodině dala postupně prosadit a implementovat. Chceme se bavit o tom, co pro to můžeme udělat my, co oni, jaká to má rizika, jaké to má technické podmínky, případně, jak by takový dopravní systém mohl fungovat v praxi,“ uvedl při představování iniciativy 30 pro Prahu Matěj Michalk Žaloudek.

„Myslíme si, že debata, která dosud byla pozbývala věcnosti a je ještě je dost prostoru na to, abychom se bavili o tom, pro které ulice to smysl dává a pro které ne,“ doplnil.

Pochod aktivistů narušil muž, který jim nadával do dementů a zahodil jim transparenty

Aktivisté za zklidnění dopravy v Praze a zavedení rychlostního limitu ve výši třicet kilometrů v hodině dnes absolvovali poslední pochod spojený s blokováním provozu. Pochod měl původně vyvrcholit piknikem uprostřed rušné magistrály před Národním...

V létě budou aktivisté sbírat podpisy

Kromě cílů iniciativy Žaloudek a další mluvčí ze spolků Fridays for Future, Univerzity za klima, Arnika nebo AutoMat představili petici, pod kterou budou během léta sbírat podpisy. V názvu petice je uvedeno, že podepsaní usilují o komplexní přípravu systematického zklidnění automobilové dopravy v hlavním městě Praze a narovnání podmínek pro jednotlivé módy dopravy na úrovni hlavního města. Její celé znění je k vidění zde.

Hlavním plánem nové iniciativy je získat co nejvíc podpisů pod petici. „Tím budeme chtít prokázat, že to má nějakou podporu lidí a není to jen hrstka nějakých fanatiků, ale že ve skutečnosti je těch lidí docela hodně. Budeme to sbírat celé léto a asi i na podzim. Petice je koncipovaná tak, že s ní můžeme jít do Zastupitelstva hlavního města Prahy a zákon ukládá, že to zastupitelstvo musí projednat,“ řekl redaktorovi Pražské Drbny na místě Žaloudek.

Třicítkáři chtěli dělat piknik na magistrále, vedení Prahy jim ho zakázalo

Poslední devatenáctý pochod aktivistů za zklidnění dopravy, který proběhne ve středu 28. června v šest hodin večer, měl vyvrcholit piknikem přímo v magistrále před budovou Národního muzea. Večeři uprostřed rušné silnice však vedení Prahy...

Přes prázdniny pochody nebudou, v září začne nová kampaň

Pochody aktivistů blokujících dopravu v Praze minimálně přes prázdniny ustanou. „Naše kampaň vzbudila silné emoce a vyvolala mnohé kontroverze. Zároveň ale také dostala zklidňování dopravy do veřejné debaty i do médií. Nyní je na politicích, aby toho využili, tématu se chopili a začali s konkrétními kroky. Jako první krok bych navrhovala třicítku jako základní rychlost,” uvedl v tiskové zprávě mluvčí skupiny Poslední generace Veronika Holcnerová.

„My si nyní dáme zaslouženou pauzu a v září bychom rádi zahájili další kampaň,” dodala ještě k plánům na příští měsíce. „V tuto chvíli nejsme rozhodunutí o podzimní kampani a ani o taktice, ale nejspíš se budeme držet tématu zklidňování dopravy z toho důvodu, že se tím začalo zabývat větší množství různých spolků a uskupení a rádi bychom s nimi na kampani kooperovali,“ řekla Holcnerová redakci Pražské Drbny.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Nosek

Tihle eko-aktivisté jsou retardovaní idioti.

Čtvrtek, 29. června 2023, 21:47Odpovědět

Třicítkáři ukončili pochody a založili iniciativu 30 pro Prahu. V září zahájí další kampaň  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.