Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Třicítkáři chtěli dělat piknik na magistrále, vedení Prahy jim ho zakázalo

Poslední devatenáctý pochod aktivistů za zklidnění dopravy, který proběhne ve středu 28. června v šest hodin večer, měl vyvrcholit piknikem přímo v magistrále před budovou Národního muzea. Večeři uprostřed rušné silnice však vedení Prahy aktivistům zakázalo. Policisté dlouho váhali se zveřejněním informace o tom, zda budou realizovat doprovod pochodu, nakonec jej však aktivistům potvrdili.

Aktivisté se vydají na poslední pochod nza třicítku v Praze

Dnes v šest hodin večer vyjdou aktivisté na poslední devatenáctý pochod za zklidnění dopravy v Praze a zavedení rychlostního limitu ve výši třicet kilometrů v hodině. Půjdou po magistrále ze zastávky Štvanice k Národnímu muzeu.

Tam měli původně v plánu povečeřet přímo v silnici, jak to nedávno udělali v Brně. Jejich plán jim však překazilo vedení Prahy. Určité omezení dopravy může být podle vyjádření magistrátu důsledkem shromáždění jednání, nikoli jeho cílem. „V této souvislosti magistrát upozorňuje, že konání pikniku či tiskové konference na vozovce nelze považovat za výkon shromažďovacího práva,“ píše se v dokumentu, který magistrát zaslal aktivistům.

Aktivisté z hnutí Poslední generace a jejich příznivci vyrazili dnes po šesté hodině večerní na šestnáctý pochod za zklidnění dopravy v Praze a snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Trasa pochodu měří necelé dva kilometry a vede z...

Policie nechtěla říct, zda aktivisty doprovodí

Dlouho nebylo jasné ani to, zda průvod bude doprovázet policie. „Jsme s nimi v kontaktu a žádali jsme o jejich přítomnost z důvodu incidentu na minulém pochodu, kdy řidič najížděl do účastníků, a také z důvodu výhružek násilím, které jsme obdrželi na sociálních sítích. Do dnešního dne jsme však získali pouze vyhýbavou odpověď a přítomností policie u protestu si nemůžeme být jistí. Máme pro tento případ vypracovanou strategii k zajištění bezpečnosti všech účastníků,“ uvedla v pondělí v mailu rozeslaném novinářům mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Ještě v úterý ráno naší redakci policisté nepotvrdili ani nevyvrátili doprovod pochodu. „Policie postupuje vždy podle zákonů, nicméně předem zpravidla nesdělujme, jak konkrétně budeme postupovat,“ uvedl v úterý ráno pro redakci Pražské Drbny mluvčí policie Jan Daněk.

V úterý před čtvrtou hodinou odpolední však naší redakci Holcnerová sdělila, že policie aktivistům přislíbila doprovod pochodu.

Po skončení pochodu se tak nakonec neuskuteční piknik v silnici, ale tisková konference, která představí nově vzniklou iniciativu složenou z několika subjektů s názvem 30 pro Prahu. Ta na tiskové konferenci představí svou petici a bude informovat o dalších plánech.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, žvanily, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, pasáků, vexláků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořák, rycheckych, střížů, pavkovců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele Země. Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB. Lidé se musí spojit všichni aktivisté, ekologové, vědci, mladí, staří, vědci, ženy, pamětníci, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit k volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost ! Blíží se volby do eu, přijďte všichni a nevolte mafii. A jestli chtějí uvolnit město ať dají co nejnižší ceny jízdného. Více u dalších článků.

Pondělí, 10. července 2023, 11:11Odpovědět

Mirek Sekera

Když vidím co si mohou dovolit chodci a řidiči nesmí skoro nic tak si říkám kde je chyba??? PROC město,policie,měšťáci nezakroči aby se nezhoršovala ovzduší i průjezdnost Prahou??? Copak ty idioti co chtějí 30tku nevědí že pomalá jízda je horší pro emise a celkově ovzduší ve městech??? Proč chodci na silnici nejsou pokutováni??? Jak zastaví auto na chodníku tak má hned pokutu,, chodec na silnici je vlastně ok. Hřib je tupý pirát, rozkope se Praha a ještě tady buzeruji tupý idiioti na silnici policie má zasáhnout a když neuposlechnou tak je mají odvést aby se to vyšetřilo.

Středa, 28. června 2023, 15:43Odpovědět

Jindra Radal

Taky jsem uvažoval, že bych proti čemusi protestoval. Ale furt jsem nevěděl proti čemu. A najedou mi to došlo. Mám to. Je třeba zakázat barevná auta. Povolit jenom zelené. Bude to takové ekologické. Sejdeme se v Praze dne 5. července v 16 hod u koně. Přijďte v hojném počtu. :-)

Středa, 28. června 2023, 08:20Odpovědět

Třicítkáři chtěli dělat piknik na magistrále, vedení Prahy jim ho zakázalo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.