Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Třicítkáři opět blokují silnice v Praze. Jejich pochod už nechrání policie

, aktualizováno 6. června 2023, 19:29

Aktivisté z hnutí Poslední generace a jejich příznivci vyrazili dnes po šesté hodině večerní na šestnáctý pochod za zklidnění dopravy v Praze a snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Trasa pochodu měří necelé dva kilometry a vede z Vítězného náměstí na Letnou. Do silnice asi třicítka účastníků vstoupilo bez asistence policie, jak tomu bylo dřív.

„Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají,“ burcují aktivisté

Asi padesát aktivistů, kteří usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině, se sešlo v parku u stanice metra Dejvická u Vítězného náměstí, odkud se po šesté hodině vydali na pochod přes kruhový objezd ulicí Svatovítskou a Milady Horákové až do Letenských sadů.

Tentokrát je nedoprovází policejní hlídky, jak tomu bylo u předešlých pochodů. „Vnímám to tak, že asi je tlak ze strany magistrátu na policii, aby nás odradili tyto akce organizovat. Myslím si, že je to chyba. Může se stát, že nějaký řidič bude najíždet do lidí, už se nám to stalo," řekl reportérovi Pražské Drbny jeden z účastníků pochodu Jakub Podlešák.

„Opatření jako takové na takzvané třicítkáře nemáme, nicméně dohlížíme, víme o nich," uvedl pro redakci Pražské Drbny policejní mluvčí Jan Rybanský. Podle Rybanského dřív aktivisté dodržovali pravidla stanovená magistrátem a dopravu výrazně nenarušovali. 

Za absencí policie stojí podle Rybanského i zítřejší fotbalové utkání. „V tuto chvíli máme bezpečnostní opatření v souvislosti s finále Evropské konfederační ligy, policisté monitorují pohyb fanoušků v metropoli a i proto jsme neměli opatření na třicítkáře," vysvětlil Rybanský. Zda policie plánuje aktivisty doprovázet na příštích pochodech ale neřekl.

Aktivisté z hnutí Poslední generace argumentují, že zavedení rychlostního limitu bude mít za následek méně úmrtí a vážných zranění na silnicích, méně aut, hluku, zplodin, emisí oxidu uhličitého a prachu a více chodců, cyklistů a koloběžek.

Omezení intenzity automobilové dopravy je podle aktivistů nutné pro dodržení klimatického závazku. „Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají. Naopak, plánují další předražené stavby dálnic a tunelů, které do Prahy přivedou ještě víc aut,“ píší aktivisté z hnutí Poslední generace na svém facebookovém profilu.

„Pojďme politikům ukázat, že je čas, aby začali jednat. Když politici selhávají, je tu ještě občanská společnost. Přijďte a pozvěte své známé. Každý se počítá! Jde o ohlášené shromáždění. Na naši bezpečnost dohlédne Policie ČR. Akce je vhodná i pro děti a domácí zvířátka,“ burcovali před zahájením pochodu aktivisté na facebookové stránce události.

Nesmyslem proti nesmyslu. Recesisté chtějí rychlost v Praze zvýšit na 120 kilometrů v hodině

Studenti Andrej Lutčenko, Matěj Kotulán a Marek Šrajer si začali dělat legraci z aktivistů, kteří skrze pochody v silnici usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Založili iniciativu 120 pro Prahu a na pochody...

Aktivisté chtějí v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny

Cílem aktivistů je dosáhnout snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Argumentují například tím, že i pražští politici před volbami slibovali bezpečnější a klidnější ulice. „Omezení intenzity automobilové dopravy je nutné i pro dodržení klimatického závazku. Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají. Naopak, plánují další předražené stavby dálnic a tunelů, které do Prahy přivedou ještě víc aut,“ píše jeden z organizátorů pochodů Michal Pech v prohlášení pro novináře.

„Praha není nafukovací. Pojďme jim ukázat, že mají jednat v zájmu všech obyvatel. Ne v zájmu výrobců aut a pro své pohodlí. Když politici selhávají, je čas probudit občanskou společnost,“ doplnil Michal Pech.

Skupina Poslední generace chce v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny. „Jsme optimističtí. Kampaň je úspěšná. Roste počet účastníků, přidávají se k nám další spolky a hnutí a zahajujeme jednání s pražskými politiky. Věřím, že dosáhneme svého a z Prahy se stane město pro lidi, ne jen pro auta,” okomentoval průběh kampaně Pech.

POLITICKÁ KORIDA: Zavést maximálně třicítku pro auta v Praze? Odpovídají zastupitelé

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Jde o nápad, který je možné aplikovat, nebo jen o nesmyslný požadavek aktivistů? Na dotaz, zda by v...

Třicítka ve městě rozděluje i zastupitele

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před přechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Chtěla jsem si toho chytrolína poslechnout, ale nedalo se to. Absolutní mimoň. Ta obhajoba 30 na základě nějakých smrtí je komická. Kolik je obětí DN z řad chodců a cyklistů v Praze za rok? A většinou je vina na straně chodců a pomatených "cyklistů", co neznají pravidla provozu a nechovají se, jak mají a to žádná 30 nezachrání, když je někdo idiot. Velké procento na smrti budou mít tramvaje, ty mají jezdit taky 30? Pošahanci.

Pondělí, 12. června 2023, 13:49Odpovědět

Johanka Ulrichová

Brát si za rukojmí lidi, kteří se snaží někam dostat, abych protlačil svůj názor, je tak akorát zralý na močůvku....Dřív nebo později někomu rupnou nervy a jednoho z těch zastydlých pubertů pleskne. Doufám, že ta močůvka bude dřív, není to násilí...

Středa, 7. června 2023, 10:19Odpovědět

VIDEO: Třicítkáři opět blokují silnice v Praze. Jejich pochod už nechrání policie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.