Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Prahou nově jezdí tramvaj v ukrajinských národních barvách

Dnes po poledni se na slepé tramvajové koleji v Opletalově ulici před pražským hlavním vlakovým nádražím sešli zástupci města, dopravního podniku a ukrajinské ambasády, aby společně představili a slavnostně vypravili do provozu tramvaj s unikátním designem v ukrajinských národních barvách.

Díky tramvaji mohou lidé pomáhat Ukrajině

Hlavní město se Praha se připojilo k ukrajinské vládní fundraisingové platformě UNITED24 a právě tramvaj v ukrajinských národních barvách, která bude Prahou jezdit, je symbolem této spolupráce.

„My se tímto krokem připojujeme ke kampani, která probíhá už v několika evropských městech, ať už je to Vídeň, Haag, Vilnius či Riga. Snahou je upozornit na platformu UNITED24, která umožňuje lidem bezpečně přispět na podporu Ukrajiny, ať už na humanitární pomoc, rekonstrukci země, odminování anebo přímo na obranu země před ruskou genocidou, která tam momentálně probíhá,“ uvedl při představení tramvaje náměstek primátora Prahy pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti) a doplnil, že nejde o poslední krok, kterým Praha Ukrajinu podpoří.

Už v minulosti poslala Praha na Ukrajinu okamžitou pomoc přes organizaci Člověk v tísni, posléze dvacet tramvají, čtyři autobusy nebo čtyři sta naftových topidel. „Pevně doufám, že kampaň bude úspěšná a že Ukrajina zvítězí,“ dodal Hřib.

Ukrajinská tramvaj bude Prahou jezdit nejméně půl roku

Své potěšení nad zahájením provozu tramvaje neskrýval ani přítomný ukrajinský diplomat. „Pro Ukrajinu to má velký význam a jsem vděčný Praze za umístění QR kódu platformy UNITED24 na této výjimečné tramvaji,“ řekl na místě chargé d'affaires Vitalij Usatyj.

Polepenou soupravu tvoří dva vozy tramvají T3R.P, což je modernizovaná verze tramvaje T3. „Tramvaj T3 je právě to, co spojuje české země a Ukrajinu, protože v době, kdy se tyto vozy vyráběly na Smíchově, tak velkým odběratelem byl tehdejší Sovětský svaz, ale speciálně Lotyšsko a Ukrajina. Dosud se jedná o dominantní vozidla, která můžeme zastihnout v Kyjevě, Charkově a dalších městech na Ukrajině,“ pověděl člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch Jan Šurovský.

Tramvaj v ukrajinských národních barvách poprvé vyjede do ostrého provozu dnes v půl čtvrté odpoledne a bude jezdit primárně na lince 22. V provozu bude nejméně půl roku.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky doprava, tramvaj, barvy, Ukrajina, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Kubelka

To už je snad vtip a provokace..Dobrej hnus.

Pondělí, 26. června 2023, 20:47Odpovědět

Vladimír Bešta

Naštěstí nejsem Pražák. Těžko bych snášel každý den pohled na tohle. A ještě k tomu to ukrajinské museum na Václaváku. Pražáci líbí se vám tohle všechno? Co s tím uděláte?

Pátek, 23. června 2023, 17:50Odpovědět

Alexandr Šeleljo

Kdyby to platilo vedeni dopravnich podniku ,at jsi maluji co chteji ! uz Ukrajina je i doma i v lednicni ! na to penize jsou ! Na potlaceni zdrazovani nejsou ! me nejsou ! AT jsi ukrajina pomuze sama ! tak ! a ted otravujete z priblema obrazkama !

Čtvrtek, 22. června 2023, 07:14Odpovědět

Marta Paulova

Je to kontraproduktivní, lidi to už otravuje. Česko je barvami zamořeno a lidi to dráždí.

Středa, 21. června 2023, 21:35Odpovědět

Stanislav Sklář

Toto opravdu v Praze chybělo

Středa, 21. června 2023, 19:07Odpovědět

Josef Brožek

To je dobře. Dezoši budou chodit pěšky :-)

Středa, 21. června 2023, 18:18Odpovědět

Michal Janovský

Běžte už s ukrajinou do prdele.Už se z té lůzy co sem přitáhla dělá na blití.Šašci

Středa, 21. června 2023, 14:30Odpovědět

Michal Janovský

Běžte už s ukrajinou do prdele.Už se z té lůzy co sem přitáhla dělá na blití.Šašci

Středa, 21. června 2023, 14:29Odpovědět

VIDEO: Prahou nově jezdí tramvaj v ukrajinských národních barvách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.