Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na Vltavu se postupně vrací přívozy, provoz kompletně obnoví v úterý

Všechny pražské přívozy se během dnešního a zítřejšího dne vrátí do provozu. Na Vltavu je nepustili kvůli 1. stupni povodňové aktivity celý týden, dnes už ale průtok klesl a budou zase převážet cestující. Město také zrušilo všechna povodňová opatření.

Provoz všech sedmi pražských přívozů byl přerušen 17. dubna ve čtyři hodiny ráno poté, co se průtok Vltavy i její hladina zvýšili po vydatných deštích. Byl vyhlášen 1. stupeň povodňové aktivity, průtok totiž překonal limit 450 metrů krychlových za sekundu. O dva dny později už dosáhl dokonce 556.

Do restaurací na náplavce se vrací zákazníci. Hladina Vltavy ale od neděle neklesla

Vedení města se rozhodlo i přes stávající povodňové riziko otevřít náplavky. Hladina Vltavy zůstává stejně vysoká, ale vzhledem k víkendovému počasí je podle magistrátu riziko povodní menší. Uzávěru náplavek hodnotí pozitivně městská policie,...

Dnes už ale podle dat Českého hydrometeorologického ústavu klesl na 396 metrů krychlových za sekundu a dostal se tedy k normálu. Jak hlavní město informovalo v tiskové zprávě, povodňová komise proto rozhodla o otevření protipovodňových vrat v Čertovce a návratu přívozů.

Město v neděli 16.dubna nechalo preventivně uzavřít i náplavky, zpět tam lidé mohli už ve čtvrtek. Z přívozů se do provozu jako první vrátil P5 z Císařské louky na Výtoň a to v pátek 21. dubna. Dnes ráno pak P1 na trase Sedlec – Zámky, v poledne P2 z V Podbabě do Podhoří a ve čtyři hodiny odpoledne podle informací webu Pražské integrované dopravy vyjede i P3 z Lihovaru na Dvorce.

(NE)OBYČEJNÍ: Jaké je být převozníkem na Vltavě? Přečtěte si Honzův příběh

Honza pracuje jako převozník na Vltavě. Potkali jsme se na přívozu z Císařské louky na Výtoň. Během odpoledne jsme probrali nejen jeho cestu přes Seychely zpět do České republiky, ale hlavně problematiku přívozů. Pokud vás zajímá, proč je zakázán...

V úterý 25. dubna se cestující svezou i posledními dvěma přívozy, P6 z Lahoviček na Nádraží Modřany a P7 z Holešovické tržnice na Rohanský ostrov.

Ohodnoť článek

Foto Pražská integrovaná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vltavu se postupně vrací přívozy, provoz kompletně obnoví v úterý  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.