Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté už poosmé blokovali provoz v Praze. Stále usilují o zavedení třicítky v Praze

, aktualizováno 4. dubna 2023, 19:18

Skupina aktivistů s názvem Poslední generace dnes po páté hodině odpoledne vyrazila na osmý pochod v rámci kampaně za snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Protestu se dnes účastnili stejně jako v minulých týdnech desítky lidí. Trasa osmého pochodu za třicítku v Praze vedla z náměstí Míru ulicemi Anglická, Legerova, Wilsonova a Hybernská na náměstí Republiky.

Aktivisté chtějí snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině

Aktivisté chtějí pomalým pochodem v silnici dosáhnout snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Argumentují například tím, že i pražští politici před volbami slibovali bezpečnější a klidnější ulice. „A výsledek? Mazání cyklopruhů? Stavby dalších tunelů a dálnic, které do Prahy přivedou ještě víc aut? Povede dál kolem Národního muzea dálnice? Třicet tři let od prvního protestu za humanizaci magistrály,” zlobil se jeden z organizátorů pochodu Michal Pech v prohlášení pro novináře.

Skupina Poslední generace chce v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny. „Jsme optimističtí. Kampaň je úspěšná. Roste počet účastníků, přidávají se k nám další spolky a hnutí a zahajujeme jednání s pražskými politiky. Věřím, že dosáhneme svého a z Prahy se stane město pro lidi, ne jen pro auta,” okomentoval průběh kampaně Pech.

Akce přilákala kritiky, kteří využívají pochody jako předvolební kampaň

Kampaň přilákala také odpůrce, kteří si z ní udělali politickou kampaň. Na posledních dvou pochodech se vyskytla skupinka několika lidí s transparenty s nápisem „Stop aktivistům s IQ 30”.

„My chceme svobodu na silnicích, myslíme si, že když motory fungují v ideálním stavu, tak jezdí spíš na sedmdesát než na třicet a naopak spotřeba aut je podle nás daleko větší, když se jezdí pomalu,“ řekl naší redakci Libor Vondráček (Svobodní) a přiznal, že tato protiakce je součástí kampaně k blížícím se volbám do Evropského parlamentu.

„Po pravdě jsme byli docela překvapení, že nám sem přišli pan Vondráček a jeho kamarádi ze Svobodných představit výši svého IQ. Něco takového jsme nečekali. Na druhou stranu každý má právo se veřejně prezentovat dle své potřeby a uvážení,” reagoval na přítomnost kritiků v tiskové zprávě jeden z účastníků pochodu Jan Vaněk.

Na dnešním pochodu se opět objevili i recesisté, kteří založili iniciativu 120 pro Prahu.

Jasno není ani mezi zastupiteli

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před prechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Šmejkal

Co to ten jougl Čižinský plácá? Ten tady programově likviduje auta, maluje si pruhy pro pár cyklistů, nějaká parkovací místa natož politika ho nezajímá - má jedinou univerzální odpověď - NEJDE to vyřešit.

Úterý, 4. dubna 2023, 18:34Odpovědět

VIDEO: Aktivisté už poosmé blokovali provoz v Praze. Stále usilují o zavedení třicítky v Praze  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.