Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté usilující o třicítku v Praze opět blokovali dopravu

Desítky aktivistů, kteří sympatizují s iniciativou Poslední generace, se dnes v pět hodin odpoledne sešly v Dienzenhoferových sadech na pražském Smíchově, aby společně vyrazily na pochod silnicí přes Jiráskův most a od Tančícího domu Ječnou a Legerovou ulicí až k Národnímu muzeu. Šlo v pořadí už o sedmý pochod, který aktivisté za poslední týdny zorganizovali, jejich cílem je zavedení rychlostního limitu 30 kilometrů v hodině v Praze.

Dnešní pochod je sedmou akcí aktivistů od začátku března

Dnešní pochod byl už sedmou akcí skupiny Poslední generace od začátku března. Od té doby aktivisté několikrát blokovali dopravu na magistrále, a to buď mezi Štvanicí a I. P. Pavlova nebo mezi Nuselským mostem a Národním muzeem. Prvního protestu 1. března se účastnily jen jednotky protestujících, při poslední blokádě dopravy na trase mezi náměstím Míru a budovou pražského magistrátu už jich byla zhruba stovka.

„Chceme město pro lidi, ne pro auta. Požadujeme snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině, které se osvědčilo v Paříži i Bruselu,“ píše se na facebookových stránkách Poslední generace.

Na trase si na průvod počkala i šestičlenná skupina odpůrců iniciativy. Na transparentech měli napsáno Stop aktivistům s IQ 30 a stop šikaně řidičů. K tomu se na část pochodu přidalo asi pět lidí, kteří nehájí zájem ani jedné strany, ale přišli se satirickými plakáty s nápisy jako například „Jen komunisté jezdí 30”, „120 v hodině patří každé rodině” nebo „Když pojedu 30, nikdy u Tesca za 5 minut nebudu.”

Aktivisté chtějí pochody apelovat hlavně na politiky

Aktivisté chtějí pochodem dát politikům najevo, že zavedením třicítky chtějí usilovat o  bezpečnější a tiché ulice,  méně aut v centru, méně výfukových zplodin a karcinogenního prachu a o bezpečný prostor pro cyklisty a chodce.

„Plošná třicítka je bezpečná pro všechny a podle zkušeností ze západních měst ani řidiče nezdrží, doprava bude plynulejší a v ulicích bude méně aut, protože víc lidí dá přednost kolu nebo MHD,“ předkládají svůj pohled na věc aktivisté.

VIDEO: Aktivisté usilující o zavedení třicítky v Praze přišli na zastupitelstvo

Aktivisté sympatizující s iniciativou Poslední generace, která usiluje o zavedení rychlostního limitu 30 kilometrů v hodině v Praze, dnes přišli na zasedání pražských zastupitelů. Přednesli jim své myšlenky a na ně reagoval náměstek primátora pro...

Myšlenka na zavedení limitu rozděluje i zastupitele

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před prechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Už po sedmé otravují normálním lidem život. To s nimi neumí policie zatočit? S demonstranty na Václaváku se tak nepárala.

Čtvrtek, 30. března 2023, 06:32Odpovědět

VIDEO: Aktivisté usilující o třicítku v Praze opět blokovali dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.