Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V pražských tramvajích uslyší cestující od pondělí nový hlas, poprvé se představí Jan Vondráček

Dopravní podnik v pondělí vypraví tramvaje, ve kterých už cestující uslyší hlášení od Vočka ze seriálu Simpsonovi, tedy herce Jana Vondráčka. Ten zvítězil ve veřejné anketě, hlasovalo pro něj přes 120 tisíc lidí. Po skoro třiceti letech střídá Dagmar Hazdrovou.

Hlášení nejdřív zkontrolovala lingvistka

Herce Jana Vondráčka vybrali jako hlas pražské veřejné dopravy letos v červenci. V internetovém hlasování dostal 62 procent hlasů z dvou set tisíc lidí. Nahradí tak Dagmar Hazdrovou, na kterou jsou lidé zvyklí už skoro třicet let.

Vondráček začal natáček provozní hlášení a názvy tramvajových zastávek minulý rok na podzim. Celkem bude muset natočit 10 567 hlášení.

Pražané v anketě vybrali nový hlas, který je bude doprovázet na cestách hromadnou dopravou. Dosavadní hlasatelku Dagmar Hazdrovou nahradí herec Jan Vondráček, který nadaboval třeba postavu Vočka ze seriálu Simpsonovi.

„K celé akci od počátku přistupujeme velmi zodpovědně, a ještě před zahájením nahrávání jsme nechali všechna dopravní a provozní hlášení jazykově zrevidovat lingvistkou a fonetičkou Veronikou Štěpánovou, pracující v oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd, která byla také členkou odborné komise posuzující semifinálovou desítku kandidátek a kandidátů na nový hlas autobusů a tramvají PID," vysvětlil vznik nových hlášení Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvaje DPP.

Největším oříškem byl zatím název zastávky Tusarova"

„Následně všechny nové nahrávky namluvené Janem Vondráčkem opět paní Štěpánová postupně pečlivě vyslechla a zkontrolovala jejich správnou výslovnost podle pravidel spisovné češtiny. Každá nahrávka se pak finálně čistí ve zvukovém studiu, upravuje do stejné úrovně hlasitosti vzhledem k tomu, že vznikají postupně v rozpětí několika týdnů či měsíců a ve výsledné sestavě v dopravním prostředku musí znít co nejpřirozeněji,“ doplnil Hloch.

Praha ocení hlas hromadné dopravy. Za okupace se Dagmar Hazdrová vzepřela Rusům

Praha udělí české hlasatelce a hlasu pražské hromadné dopravy Dagmar Hazdrové čestné občanství. V období srpnové invaze sovětských vojsk v roce 1968 veřejně pravdivě informovala o dění v zemi. Za své činy byla později propuštěna a dopady za její...

„Předem se vždy snažím upozornit na potenciální problémy, a to zejména s výslovností názvů cizího původu. U kolegyně, která se specializuje na fonetiku nizozemštiny, jsem tak například ověřovala korektní zvukovou podobu jména zastávky Park Maxe van der Stoela, která by se v češtině měla vyslovit jako [park makse fan der stula],“ popsala lingvistka a fonetička Veronika Štěpánová.

„Největším oříškem byl zatím však název zastávky Tusarova, u něhož nelze z jazykového hlediska zcela jednoznačně určit, zda se má vyslovit jako tusarova, nebo tuzarova, nahráli jsme proto pro jistotu obě varianty,“ dodala Štěpánová.

Ještě chybí přes osm tisíc nahrávek

V prvním balíku, které Vondráček natočil ve dvou verzích, jednou s intonací ukončenou a jednou neukončenou,natočit, jsou dopravní a provozní hlášení pro autobusové a tramvajové linky v rámci celého systému PID a názvy tramvajových zastávek v Praze. Bylo to jich asi dva tisíce.

„Druhý balík nahrávek, který budou Jan Vondráček a dopravní podnik realizovat v následujících týdnech, jsou názvy zastávek autobusů na území hlavního města. Jedná se celkem o 1 315 nahrávek. Poslední a největší skupinou jsou názvy autobusových zastávek využívaných mimo území hlavního města v rámci systému PID včetně přeshraničních linek, tedy celkem 7 256 nahrávek,“ sdělila v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Jen doufám, že se ta dlouhohrající deska lidem neomrzí a přijmou ji jako zpěv ptáků na polích, kvákání žabáků u rybníka, či výstražné štěkání sousedovic psa, které už člověk pomalu nevnímá, ale k životu potřebuje. A neptejte se mě, jak dlouho jsem nahrával název zastávky Radhošťská, aby tam bylo všechno a znělo to přirozeně,“ uvedl Jan Vondráček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik, Petr Hejna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražských tramvajích uslyší cestující od pondělí nový hlas, poprvé se představí Jan Vondráček  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.