Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podívejte se pod náměstí Jiřího z Poděbrad. Stanice se na deset měsíců uzavře

Pod povrchem náměstí Jiřího z Poděbrad v těchto dnech probíhají ražby na stavbě výtahů, díky kterým bude stanice metra Jiřího z Poděbrad v budoucnu bezbariérová. Dělníci v podzemí pracují už od 1. září 2021 a razí přes 500 dnů. Dobrou zprávou je, že ražby míří do finále a prorážka do stanice by měla proběhnout ve druhé polovině ledna 2023. Už 14. ledna se kvůli celkové rekonstrukci stanice uzavře, a to až do 30. října 2023.

Od 1. září dělníci vyhloubili celkem padesát výškových metrů a šedesát metrů do délky

Stanice metra Jiřího z Poděbrad na lince A prochází rekonstrukcí. Jednou z hlavních částí rekonstrukce je výměna eskalátorů a především vybudování nového bezbariérového přístupu z nástupiště až do uliční úrovně ve Vinohradské ulici v podobě dvou dvojic výtahů.

Ve středu 4. ledna proběhl v hloubkovém výkopu bezbariérového vstupu do metra na náměstí Jiřího z Poděbrad kontrolní den. Od 1. září dělníci vyhloubili celkem padesát výškových metrů a šedesát metrů do délky. Stavba je velmi náročná, protože jde o druhou nejhlubší stanici metra v Praze, hlubší je už jen stanice na náměstí Míru.

Stanice prochází celkovou rekonstrukcí, protože od svého uvedení do provozu v roce 1980 neprošla žádnou zásadní opravou, a tak je stále bariérová. „Po 42 letech provozu, většinou s původní technologií, v ní musíme provést kompletní modernizaci, počínaje sanací původních konstrukcí, přes obnovu podhledů, modernizaci technologického zázemí, jako je např. vzduchotechnika, kabelové rozvody či osvětlení za nové, energeticky úspornější, až po výměnu původních eskalátorů. Veškeré úpravy jsou koordinovány architektkou metra, tak abychom ctili původní podobu stanice,“ uvedl loni v prosinci v tiskové zprávě náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Stanice se v půlce ledna uzavře na deset měsíců

V sobotu 14. ledna se stanice Jiřího z Poděbrad kompletně uzavře a vlaky jí budou jen projíždět. Dopravní podnik a společnosti STRABAG a AŽD Praha začnou s výměnou eskalátorů, která potrvá asi deset měsíců.

„Kvůli zahájení prací na výměně eskalátorů bude od soboty 14. ledna 2023 stanice kompletně uzavřena pro veřejnost včetně všech vstupů z uliční úrovně. Vlaky budou stanicí v tomto období pouze projíždět. Pokud budou práce postupovat podle plánu, na začátku listopadu 2023 bychom chtěli nové eskalátory uvést do provozu a stanici opět otevřít. Výtahy by podle aktuálního vývoje razících prací měly být zprovozněny na konci druhého čtvrtletí roku 2024. Všem obyvatelům Prahy 3 i návštěvníkům Vinohrad se omlouváme za komplikace způsobené naší stavbou. Výsledkem ale bude kompletně zmodernizovaná a bezbariérová stanice metra, která bude, pevně věřím, bezvadně sloužit cestujícím další desetiletí,“ uvedl ve zprávě pro novináře člen představenstva a technický ředitel DPP – Metro Marek Kopřiva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky doprava, metro, Jiřího z Poděbrad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se pod náměstí Jiřího z Poděbrad. Stanice se na deset měsíců uzavře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.