Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIZUALIZACE: Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou. Hotovo by mělo být za tři roky

Správa železnic dostala stavební povolení a může tak začít s plánovanou modernizací Masarykova nádraží. Na jaře vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele, práce by měly začít v průběhu letošního roku a z nového nádraží lidé odcestují v roce 2026.

Nová platforma propojí nádraží s hlavním

Masarykovo nádraží v centru hlavního města je třetím nejnavštěvovanějším v republice a Správa železnic se rozhodla ho rozšířit. Ke stávajícím sedmi kolejím přidá směrem k ulici na Florenci dvě, zrekonstruuje všechny nástupiště, šest z nich bude bezbariérových, a počítá i s novou platformou nad kolejištěm.

Z té se lidé dostanou na jednotlivá nástupiště a také přímo do metra, na linku B Náměstí Republiky. Propojí Florenc s Hybernskou a Masarykovu s hlavním nádražím. K tomu na ní bude i nový vestibul pro čekající.

„Z něj povedou eskalátory, schodiště a výtahy rovnou na jednotlivá nástupiště. Část platformy se osadí zelení a vznikne tak klidová oáza přímo v centru metropole,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

V plánu je i rekonstrukce kolejiště, veškerých technologií, trakčního vedení a napájení. Celkem modernizace vyjde na víc než dvě miliardy korun.

Historická budova na nádraží zůstane

Uzavření nádraží se ale cestující bát nemusí. „Stavba bude probíhat za provozu, nutná budou pouze dílčí omezení provozu odpovídající jednotlivým etapám realizace projektu,“ sdělila Friebová.

Obavy mají někteří i o historickou budovu nádraží, tu bourat nebudou. „Původní budova nádraží na místě samozřejmě zůstane, již nějakou dobu prochází postupnou rekonstrukcí,“ informovala na Facebooku Pražská integrovaná doprava.  

„Kombinace původních historických budov s novými moderními stavbami je celosvětovým trendem již po desítky let. Díky tomu tak vznikají moderní a funkční nádraží a přestupní uzly hodné 21. století, které si zároveň zachovávají svého ducha. Doufejme, že tomu tak bude i v Praze,“ zmínila v dalším příspěvku.

Práce na Masarykově nádraží jsou součástí modernizace tratě z centra Prahy do Kladna. V současné době se rekonstruuje úsek z Kladna do Kladna-Ostrovce a mezi stanicí Praha-Bubny a budoucí novou zastávkou Praha-Výstaviště.

Ohodnoť článek

Foto Správa železnic

Štítky Správa železnic, Masarykovo nádraží, rekonstrukce, letiště, modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou. Hotovo by mělo být za tři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.