Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

U metra Opatov funguje první veřejná kolárna. Bicykly zamkne pomocí mobilu

Cyklisté si v hlavním městě budou moci u stanice metra C Opatova uschovat kola ve veřejné kolárně. Vejde se do ní třicet kol, je zdarma a lze uzamknout pomocí mobilu. Jde o pilotní projekt, další přístřešky by mohli být umístěny i na Hůrce nebo v Holyni.

Kolárnu Technická správa komunikací ve spolupráci s hlavního městem zřídila na základě průzkumu v roce 2018. Lidé k zaparkování kol chtěli zastřešené, vysokokapacitní , nepřetržitě přístupné a uzamykatelné zařízení.

„Zvolili jsme systém skladného parkování, umožňující patrové stojany s hydraulickým mechanismem v jednostranném nebo oboustranném provedení podle velikosti koláren tak, abychom maximálně využili celkový prostor,“ upřesnil Josef Richtr, náměstek generálního ředitele Technické správy komunikací.

Kolárna má pět na pět metrů a tvoří ji pozinkovaná konstrukce s obvodovým pláštěm z ocelových rámů i ocelovým výpletem a střechou z trapézového plechu. Pokud bude potřeba, je možné ji rozšířit. Vejde se do ní třicet jízdních kol a to do pater nad sebe pomocí hydraulického mechanismu.

Do kolárny se cyklisté dostanou po registraci pomocí QR kódu, kdy dostanou vygenerovaný vstupní PIN kód. Umístí kolo, zabouchnou dveře a pomocí nového kódu si kolo zase vyzvednou.

Na zelené střeše jsou umístěny i fotovoltaické panely, které zajistí napájení vstupního systému. Provoz sleduje kamerový systém a o synchronizaci bezpečnostních prvků se stará software.

Jak na Facebooku informoval náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), další kolárny zvažují zřídit na Hůrce a u nové tramvajové zastávky Holyně.

Ohodnoť článek

Foto Technická správa komunikací

Štítky cyklistika, metro, Opatov, kolárna, Technická správa komunikací

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U metra Opatov funguje první veřejná kolárna. Bicykly zamkne pomocí mobilu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.