Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Prahou projelo nejnovější TGV. Táhla ho lokomotiva ČD Cargo

Prahou dnes před druhou hodinou odpolední projel nejnovější rychlovlak TGV M. Ze sousedního Rakouska zamířil přes České Budějovice a Prahu do Velimi ve Středočeském kraji. Tam se bude stroj testovat na okruhu Výzkumného Ústavu Železničního.

Nové TGV míří na testy do Velimi

Z Horního Dvořiště na Českokrumlovsku u hranic s Rakouskem vyrazil rychlovlak dnes po půl deváté ráno. Následovala zastávka v Českých Budějovicích, kde si TGV mohli prohlédnout místní obyvatelé. 

„Mohu potvrdit, že vlak už České Budějovice opustil a vydal se dál na cestu,“ řekl Drbně okolo jedenácté hodiny Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah. Okolo půl dvanácté byl rychlovlak v Táboře a kolem druhé hodiny odpolední dorazil do Prahy. Přes zastávky Praha-Hostivař a Praha-Běchovice zamířil do Velimi.

Na průjezd vlaku se přišlo do stanice Praha-Hostivař několik zvědavců. „Zajímalo mě, jak takový nový vlak bude vypadat. Dlouho jsme na něj čekali, ale bylo to krásné,“ řekla naší redaktorce na místě Miluše Thüringová, která se na průjezd vlaku přišla podívat i se svými syny.

VIDEO: Čtyřicet let stará budoucnost dorazila do Prahy. TGV přilákalo stovky zájemců

Na pražské hlavní nádraží dnes dorazil vysokorychlostní vlak TGV. Jde o francouzský vlak, který se stal symbolem vysokorychlostních železnic. Legendární TGV přilákalo v Praze stovky nadšenců, kteří se mohli podívat přímo do jeho útrob. Z Prahy...

Nový vlak TGV M bude ve Francii v roce 2024

Asi hodinové zpoždění nabral stroj už v Rakousku. Dopravcem je na českém území ČD Cargo.

Nový vlak TGV M s názvem Avelia Horizon má být v provozu ve Francii v roce 2024 a Francouzské dráhy si objednaly celkem 100 souprav. Do Česka míří na železniční zkušební okruh ve Velimi/Cerhenicích, který provozuje společnost Výzkumný Ústav Železniční, informoval server Zdopravy.cz. Ten doplnil, že by testování mohlo trvat několik měsíců. Vlaky na okruhu mohou jezdit rychlostí až 230 kilometrů v hodině. 

O cestě do Česka před několika dny informovala na svém twitterovém účtu také francouzská firma Alstom, která je známá mimo jiné díky výrobě rychlovlaků TGV. „Ve Velimi bude (nové TGV, pozn. redakce) provádět své dynamické testy při rychlosti 200 kilometrů v hodině,“ vzkázala firma v příspěvku. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josefína Báčová

Štítky TGV, Česko, vlak, rychlovlak, železnice, doprava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Prahou projelo nejnovější TGV. Táhla ho lokomotiva ČD Cargo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.