Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vítkově vznikne umělecký holubník. Má zabránit hnízdění holubů na jiných místech

Praha 3 plánuje ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy (GHMP) umístit na vrch Vítkov umělecky ztvárněný holubník. Galerie vyhlásila výzvu pro autory, kteří mohou přihlásit svoje návrhy. Radní Prahy 3 pro životní prostředí Jan Bartko (Piráti) uvedl, že shromažďování holubů na jednom místě je osvědčenou metodou, jak zabránit hnízdění na nežádoucích místech a regulovat populaci ptáků. Praha plánuje celkovou úpravu vrchu Vítkov, který je mezi Žižkovem a Karlínem.

Holubi v holubníku nebudou obtěžovat lidi například na okenních římsách

Regulace holubí populace ve městě je problém, který řeší každá městská část. Často se přistupuje k neetickému odchytávání holubů a jejich následnému plynování. Vedení městské části Praha 3 od tohoto řešení ustoupilo, ale problém přemnožené holubí populace nemizí,“ stojí v popisu k výzvě. Do té se mohou autoři hlásit do 8. července.

Podle Bartka je primárním účelem plánu pobyt ptáků v holubníku, kde dostanou potravu a budou hnízdit, takže nebudou obtěžovat lidi například na okenních římsách. Největší holubníky podle něj mohou pojmout stovky ptáků. „Shromažďování holubů na jednom místě nám zároveň dává prostor k regulaci jejich populace, jelikož lze snadno odebírat vajíčka přímo z hnízd. Oproti běžnému plynování jde o mnohem humánnější řešení. Lze také snáze kontrolovat jejich zdravotní stav a předcházet šíření nemocí,“ uvedl radní.

Holubník vznikne v rámci projektu

Holubník má vzniknout v rámci projektu Umění pro město, v rámci kterého město podporuje umisťování uměleckých děl v ulicích metropole. Magistrát si také nechal v uplynulých letech vypracovat studii úprav Vítkova. Podle ní by v následujících letech měla být obnovena zeleň, porosty na svazích a zlepšit se má celková prostupnost, sítě schodišť a cest. Obnova čeká inženýrské sítě, osvětlení nebo zázemí pro údržbu i obyvatele. Nyní se připravuje projekt první části úprav, která by se měla týkat páteřní cesty a jejího bezprostředního okolí.

Dominantou Vítkova je Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky. Vznikl ve 30. letech 20. století. Měl připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů, ale sloužit i k zasedání parlamentu a k dalším akcím. Později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků. Nyní je v něm expozice českých a československých moderních dějin, která byla otevřená v roce 2009 a spadá pod Národní muzeum.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zajímavosti, zvířata, správa, výtvarné, Praha, Vítkov, holub, ptáci, Česká pirátská strana, Galerie hlavního města Prahy, projekt, Jan Bartko, Žižkov, Karlín, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chorche Lambinetti

to stejně nepomůže. těch holubníků by jen v Praze muselo být na 5000ks a stejně holubi budou hnízdit všude tam kam se dostanou, takže za mě dobrá dekorace na Vítkov, z Žižky uděláme velké holubí bidlo a stejně se nic nevyřeší

Úterý, 4. května 2021, 21:34Odpovědět

Na Vítkově vznikne umělecký holubník. Má zabránit hnízdění holubů na jiných místech  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.