Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chátrající budova Nádraží Vyšehrad ohrožuje kolemjdoucí. Její majitel z pěti pokut zaplatil jen jednu

Historicky a architektonicky ceněná budova Nádraží Vyšehrad dlouhodobě chátrá. Budova je v soukromém vlastnictví a podle odborníků už přímo ohrožuje své okolí, jelikož neznámí pachatelé nově rozebrali podstatnou část plechové střechy. Její majitel navíc z pěti pokut zaplatil pouze jednu. Hlavní město Praha ve spolupráci s Ministerstvem kultury a městskou částí Praha 2 přesto podniká kroky k sanaci budovy a její celkové záchraně.

Majitel se o budovu nestará

Secesní budova je v majetku společnosti RailCity Vyšehrad, která se o stav kulturní památky zapsané i na seznamu UNESCO dlouhodobě nezajímá. Městská část Praha 2 jedná o její odkoupení už od roku 2007. Veškerá jednání s majitelem budovy ovšem dosud nikam nevedla.

Jsem obecně velkým zastáncem soukromého vlastnictví a jeho nedotknutelnosti. Nicméně je třeba si uvědomit, že vlastnictví znamená nejen práva, ale i povinnosti starat se o majetek dle příslušných regulí. Pokud si někdo koupí nemovitost a ví, že se jedná o kulturní památku, tak má povinnost se o ni taky náležitě starat! Vlastník kulturní památky je povinen na vlastní náklad pečovat o její zachování, udržovat ji v dobrém stavu a chránit ji před ohrožením, poškozením, znehodnocením nebo odcizením. V úvahu přichází možnost zajistit na náklady vlastníka nutné sanační a statické práce, a to přímo ze strany samosprávy, tedy města,“ říká pražský radní pro oblast majetku Jan Chabr.

Zaplatil pouze jednu pokutu

Odbor památkové péče v minulosti pokutoval majitele již opakovaně, jelikož neumožnil přístup do objektu. Ten však uhradil pouze první pokutu ve výši necelých dvou milionů.

Za hlavní město Prahu zasíláme na Ministerstvo kultury dopis, zdali dosud nedošlo k dohodě s vlastníkem o prodeji budovy nádraží státu. Pokud to stát potvrdí, nemělo by nic bránit zahájení procesu vyvlastnění, který jsme připraveni rozeběhnout z pozice hlavního města, přičemž budeme postupovat právě podle zákona o státní památkové péči. Budeme však o těchto možnostech ještě vést diskuzi a dál jednat,“ doplňuje náměstek 1. náměstek primátora pro oblast územního plánu a rozvoje Petr Hlaváček.

Byla střecha rozebrána umýslně?

Předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) podporuje, aby historickou budovu získalo hlavní město. „Byli bychom rádi, kdyby byl tento objekt městem zrekonstruován a následně využit ke kulturním účelům. Já osobně si například umím představit, kdyby se v takto zrekonstruované budově podařilo umístit dílo Slovanská epopej od Alfonse Muchy. Z toho bych měl opravdovou radost,“ dodává předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Tento týden se v objektu uskuteční místní šetření. Poté budou jasné následné kroky. Například, zdali opravy může zahájit sama Praha 2 nebo jaký je legislativně správný proces, aby městská část mohla přejít k nutných opravám a záchraně objektu.

Neutěšený stav nádraží trápí příslušnou městskou část Praha 2. Radní Michal Zuna je přesvědčen, že byla střecha rozebrána úmyslně. Podle něj je nutné zajistit bezpečnost okolí budovy a nedopustit, aby budova trpěla narušenou střešní konstrukcí.

Praha 2 v této věci nadále komunikuje se zástupci vlastníka a rovněž podala trestní oznámení pro obecné ohrožení. „Mohu tvrdit, že nerozumím, proč se soukromý vlastník ke svému majetku takto chová, ale nebyla by to pravda. Při pohledu z hradeb je zřejmé, že někdo záměrně rozebral velkou část střechy. Čas je neúprosný a je třeba budovu zachránit. Hlavní město Praha musí nadále pokračovat v krocích, aby nabylo budovu od soukromého vlastníka do svého vlastnictví co nejdříve,“ vyzývá Zuna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky železnice, nádraží, nádraží Vyšehrad, bezpečnost, Praha 2, Praha, Vyšehrad, hlavní město, městská část, kulturní památka, Jiří Pospíšil, Michal Zuna, Světové dědictví UNESCO, Alfons Mucha, Jan Chabr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající budova Nádraží Vyšehrad ohrožuje kolemjdoucí. Její majitel z pěti pokut zaplatil jen jednu  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.