Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libni se na léto obnovilo kino Humanita, které přestalo fungovat před šedesáti lety

V Libni v ulici Novákových je od pátku 2. července obnoven na léto biograf Humanita. Ten přestal fungovat před šedesáti lety. První promítání proběhlo v pátek od 21:30 a diváci mohli vidět film Perličky na dně podle povídek Bohumila Hrabala. Lidé budou moct filmy zhlédnout každý pátek. Promítání se koná v rámci Libeňského filmového léta, které pořádá Osmička žije a Káva Na Dobrém Místě.

Pro většinu lidí bude objev kina jako objev starého pokladu na půdě, který vám tam zanechali předci. Když jsem kino navštívila poprvé, byla jsem úplně překvapená a unesená, že na Palmovce máme tak skvělý kulturní prostor, který jen čeká, až znovu ožije,“ řekla zastupitelka Prahy 8 a jedna ze spoluorganizátorek Vladislava Vojtíšková (Osmička žije).

Promítat se bude každý pátek večer

Biograf je obnoven ve vnitrobloku domu číslo 20a v ulici Novákových u Palmovky. Promítat se zde bude každý pátek, a to vždy od 21:30. Na programu budou hudební filmy i filmy s hrabalovskou tematikou. Na místě si návštěvníci budou moct koupit občerstvení, které připraví kavárna Káva na dobrém místě. Více informací i celý program lze najít ZDE.

Původně se biograf jmenoval Bio Karafiát a vznikl již v roce 1913. Později fungoval pod spolkem válečných invalidů pod názvem Bio Útulek a od roku 1937 neslo kino název Humanita. Promítal zde významný pražský kinematograf Miroslav Ferkl nebo průkopník české kinematografie František Čvančara. V provozu byl biograf za obou světových válek a v srpnu 1945 byl znárodněn.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Osmička žije

Štítky ČR, zábava, film, Praha, kino, Libeň, Praha 8, léto, Bohumil Hrabal, Palmovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libni se na léto obnovilo kino Humanita, které přestalo fungovat před šedesáti lety  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.