Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Invalidovnu doplní moderní dostavba. Nově bude areál přístupný veřejnosti

Obnovený areál Invalidovny bude sídlem Národního památkového ústavu a bude sloužit také Pražskému filharmonickému sboru. Projekt obnovy Invalidovny představil právě Národní památkový ústav. Historický areál bude rekonstruován a doplněn o vrstvu současné architektury v podobě moderní přístavby. V areálu vzniknou prostory pro výstavy, konference, vzdělávání a kreativní aktivity a jeho část bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkové trasy.

Rozsáhlý barokní komplex Invalidovny, ležící v pražském Karlíně, byl vystavěn mezi lety 1731–1737 podle projektu předního českého barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Sloužil k ubytování a péči o válečné invalidy. Vznikl z prostředků nadace Petra Strozziho a svému účelu sloužil až do 30. let 20. století. Invalidovna představuje jedinečnou barokní typologii, architekturu i českou vojenskou tradici. V květnu 2018 přešla do správy Národního památkového ústavu.

Národní památkový ústav otevře Invalidovnu k užívání široké veřejnosti, opraví tuto unikátní barokní památku a současně zajistí důstojné prostředí Pražskému filharmonickému sboru. „Formu moderní přístavby jsme zvolili jako deklaraci doby, ve které vznikla, a současně tím chceme ukázat, že památková péče může a chce pracovat s moderní architekturou. Je zřejmé, že takovéto řešení postavené na principu kontrastu autentické památky a nové architektury nelze aplikovat obecně, je vždy nutné pracovat s individualitou konkrétního místa. Karlín je městskou památkovou zónou, ale také moderní progresivní městskou částí, v níž bude nová Invalidovna symbolizovat prolnutí starého a nového, bude dále rozvíjet dynamiku této lokality a podporovat zdejší komunitní život,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Vnější tvar dostaveb je podle autora návrhu výsledkem regulace základního objemu s ohledem na archeologické nálezy, požadavky památkové péče a limity statiky a akustiky. „Dostavby mají fasádu z profilovaného skla, která při podvečerním osvětlení dodává místu důstojnou a slavnostní atmosféru,“ doplnil autor architektonického návrhu Petr Hájek.

Areál bude po dokončení sloužit jako sídlo Územní památkové správy NPÚ v Praze, sídlo Pražského filharmonického sboru a část areálu bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkové trasy. Vznikne zde informační centrum a edukační centrum s účelem posílení povědomí o českém kulturním dědictví a dále výstavní a konferenční prostory a prostory pro kreativní, volnočasové a komunitní aktivity se záměrem vytvořit z areálu kulturní a společenské centrum města. Zázemí zde získá moderní technologická laboratoř a unikátní dokumentační fondy památkové péče zpřístupněné veřejnosti.

V Invalidovně najde své místo i Pražský filharmonický sbor, který patří k nejuznávanějším evropským sborovým tělesům. Pravidelně vystupuje s nejlepšími světovými orchestry a dirigenty, nahrává pro nejprestižnější nahrávací společnosti. „Přes veškeré snahy se však tomuto souboru za celou pětaosmdesátiletou historii nepodařilo najít vlastní prostory, až dnes. Je pro nás všechny nesmírným oceněním a štěstím, že můžeme být u toho. Všem, kteří se na tom podílejí, děkuji,“ těší se ředitel Pražského filharmonického sboru Radim Dolanský.

Obnova Invalidovny je součástí státního programu „Péče o národní kulturní dědictví I.“. Jedná se o největší investiční akci NPÚ a zároveň největší investiční akci resortu kultury financovanou ze státního rozpočtu. Kompletní obnova by měla být dokončena nejdříve v roce 2027. Současný odhad nákladů na realizaci projektu je 1,95 miliardy korun. V současné chvíli běží přípravná fáze obnovy s předpokládaným ukončením do konce roku 2021. V rámci této fáze byla již zpracována studie využití, stavebně historický průzkum včetně pasportizace prvků či záchranný archeologický průzkum.

Národní památkový ústav patří k nejvýznamnějším paměťovým institucím v České republice a je zároveň největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů týkajících se státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů při záchraně a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR, jehož soupis také vede. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých předmětů, objektů a území kulturními památkami a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. Pro výkon odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jako vědecká a výzkumná organizace se Národní památkový ústav podílí na mnoha projektech, plní výzkumné úkoly, poskytuje odborné vzdělávání v oblasti památkové péče a ročně vydává desítky publikací. Vedle toho spravuje více než sto nemovitých památek v majetku státu, z nichž většina je přístupná veřejnosti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky Invalidovna, dostavba, rekonstrukce, Praha, Národní památkový ústav, Pražský filharmonický sbor, architektura, památková péče, projekt, Kilián Ignác Dientzenhofer, Karlín, Petr Strozzi, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Invalidovnu doplní moderní dostavba. Nově bude areál přístupný veřejnosti  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.