Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

„Náckové jebnutý“. Radnice chce trest pro vandala, který ničí mural na počest Anthropoidu

Radnice Prahy 8 podala trestní oznámení na neznámého pachatele, který na Vychovatelně v Libni poškodil malbu připomínající akci Anthropoid. Velkoplošný moderní obraz, takzvaný mural, byl letos poničen již potřetí. Trestní oznámení radnice podala pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci. Sdělil to mluvčí Martin Šalek. Při operaci Anthropoid spáchali českoslovenští parašutisté v květnu 1942 atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Obraz vznikl v roce 2021.

Podle projevu mural poškozuje stále stejný vandal

„Trpělivost s tímto hlupákem, který poškozuje připomínku operace Anthropoid, už nám opravdu došla. Proto podáváme trestní oznámení pro přečin poškození cizí věci. Doufám, že jej policie odhalí a soud spravedlivě potrestá," uvedl starosta Ondřej Gros (ODS).

Mural art Anthropoid posprejoval někdo v tomto roce potřetí, naposledy ve středu v noci. „Podle projevu jde stále o téhož vandala, který zjevně umělecky vyprávěný příběh na zdi nepochopil a má opakovaně nutkání do něj zasahovat a poškozovat ho," uvedl Šalek. Podle vedení městské části se může jednat o trestný čin ničení cizího majetku.

Obrazem nad Vychovatelnou se Praha 8 zapojila do projektu Galerie hlavního města MuralArtUM 2020, ve kterém metropole výtvarně upravuje nevzhledné betonové plochy v obydlených oblastech.

V Praze odhalili památku nejmladší zavražděné oběti heydrichiády

V Praze odhalili uměleckou instalaci Dívka s kolem na památku nejmladší zavražděné oběti německého teroru po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Stala se jí čtrnáctiletá Jindřiška Nováková, když odklidila kolo, na...

Na zdi v Praze ožívá příběh Anthropoidu. Hotovo bude do konce dubna

V Praze vzniká další nástěnná malba. Nedaleko místa, kde došlo 27. května 1942 k aktu pomsty na říšském protektorovi Reinhardu Heydrichovi, vzniká velkoplošné výtvarné dílo. Operaci Anthropoid ztvárňuje student architektury Jakub Marek.

Heydrich zemřel pár dní po atentátu

Atentát na Heydricha byl podle historiků největším protinacistickým činem odboje v Evropě. Českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš ho na nacistu a spoluautora židovského holokaustu provedli 27. května 1942. Osudnou se mu stala silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. V ostré zatáčce nedaleko Bulovky musel protektorův vůz zpomalit kvůli tramvaji. Do cesty vozu vstoupil nejprve Gabčík, který se pokusil vystřelit ze samopalu, v hlavni se mu ale vzpříčil náboj. V záloze byl Kubiš, který na vůz hodil bombu. Ta vybuchla před pravým zadním kolem a úlomky Heydricha vážně zranily.

Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později, 4. června. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě pražského kostela svatých Cyrila a Metoděje.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 8

Štítky mural, Anthropoid, vandal, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana N

To musí být opravdu duševní gigant.

Pátek, 2. června 2023, 06:19Odpovědět

„Náckové jebnutý“. Radnice chce trest pro vandala, který ničí mural na počest Anthropoidu  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.