Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

VIDEO: Rodiče chtějí zpátky dětské hřiště. Sami si ho otevřeli a protestovali proti radnici

V polovině března jsme informovali o bizarní situaci, která vznikla v libeňském parku Dlážděnka, odkud zmizelo dětské hřiště, přestože původně mělo dojít k jeho rekonstrukci. Park prošel v červenci minulého roku první fází revitalizace, měla následovat jeho kolaudace a výstavba samotného hřiště. K tomu ale kvůli žalobě, kterou podali obyvatelé z okolí bývalého dětského hřiště, nedošlo. Teď se čeká na rozhodnutí soudu nebo možnou dohodu a pokračovat ve stavbě podle městské části není možné. O tom však rodiče dětí z blízkého okolí nechtějí ani slyšet, dožadují se řešení problému, stěžují si na to, že s nimi radnice nekomunikuje a uspořádali v místě happening, který měl na celou situaci upozornit.

„Manželský pár, který to žaluje, tak žaluje celý projekt ve smyslu, že mají problém s tím, že se hřiště zvětšilo a je blíž k jejich domu“

Pondělí 1. května patřilo na několika místech Prahy nejrůznějším politickým setkáním. V parku Dlážděnka se však sešli rodiče s malými dětmi, aby upozornili na špatnou komunikaci s radnicí Prahy 8. Hřiště na pomezí Kobylis, Libně a Troji je od loňského července uzavřené kvůli rekonstrukci, která je v polovině, ale aktuálně dál nepostupuje. Děti si tak na hřišti nemohou hrát.

Rekonstrukce nepostupuje podle radnice Prahy 8 proto, že bez kolaudace městská část nesmí v daném prostoru umístit ani provizorní dětské hřiště. Navíc rekonstrukci napadli žalobou jedni ze sousedů. „Radnice městské části Praha 8 se odvolává na tu žalobu jako na důvod nečinnosti, říkají my nic nemůžeme, je tam žaloba a tím to hasne. My říkáme, že to není pravda a jde o zástupný problém,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny Michal Trník, zástupce spolku Holešovičky pro lidi a opoziční zastupitel Prahy 8 za sdružení Osmička žije.

„Manželský pár, který to žaluje, tak žaluje celý projekt ve smyslu, že mají problém s tím, že se hřiště zvětšilo a je blíž k jejich domu, ale také s tím, že požadují možnost vjezdu nákladního vozu přes park k sobě do zahrady,“ vysvětlil.

Parku Dlážděnka po první fázi revitalizace chybí dětské hřiště. Rodiče se ptají, kdy se ho konečně dočkají

Revitalizace parku Dlážděnka probíhá od února a minulý týden skončila první fáze. Místo s jedinečnou vyhlídkou na Prahu má za sebou terénní úpravy, místním ale stále chybí slíbené dětské hřiště. Některým se také zdá, že je v parku zbytečně moc...

„To, že je nějaká žaloba, neznamená, že nemůžete stavět“

Stavební povolení podle Trníka pořád platí. „To, že je nějaká žaloba, neznamená, že nemůžete stavět. Kolaudace je jen a jen v rukou radnice. Žaloba nemá odkladný účinek na tu kolaudaci, takže to, že někdo něco žaluje, se v téhle republice stává pořád, ale za mě to musí vyvažovat veřejný zájem a ten je obrovský, protože v té lokalitě jsou stovky dětí, které chtějí využívat to hřiště, proti kterým stojí dva manželé, kteří tam mají zvláštní požadavek na to, aby k nim na zahradu mohl jezdit náklaďák, což není vůbec standardní,“ popsal opoziční zastupitel.

Podle mluvčího radnice Praha 8 chce stavbu dokončit a také chce, aby v parku bylo umístěno dětské hřiště. „Musíme však respektovat zákony a předpisy. Bez kolaudace městská část nesmí v tomto prostoru umístit ani provizorní dětské hřiště,“ uvedl pro naši redakci mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Děti v parku Dlážděnka se hřiště jen tak nedočkají. Výstavbu brzdí žaloba

Park Dlážděnka v Libni prošel první fází revitalizace už v červenci minulého roku, měla následovat jeho kolaudace a výstavba dětského hřiště. K tomu ale nikdy nedošlo, byla totiž podána správní žaloba a teď se čeká na rozhodnutí soudu nebo možnou...

Happening upozorňující na nekomunikaci ze strany Prahy 8

Na pondělním happeningu si lidé hřiště sami otevřeli, grilovali tam, přivezli dětem písek na hraní a na místě vyvěsili cedule s nápisy jako „Chceme zpátky naše hřiště“ nebo „Naše děti si nemají kde hrát“. „Bylo nás tam víc než 100, hřiště znovu ožilo dětským smíchem a naše petice přesáhla 500 podpisů. Dětem jsme připravili bohatý program a rodičům občerstvení,“ popsali situaci na místě lidé ze spolku Holešovičky pro lidi.

Akce se podle Trníka uskutečnil zejména proto, aby lidé upozornili na neaktivitu starosty Prahy 8 Ondřeje Grose (ODS). „Já a dalších šest občanů se snažíme s panem starostou potkat s nabídkou, že bychom rádi pomohli celou situaci odblokovat, protože si myslíme, že víme, jak na to, ale pan starosta nás vytrvale ignoruje. Už přes měsíc nám není schopný nabídnout termín schůzky a nekomunikuje s námi. Občané chodí na zastupitelstvo interpelovat, ale nikdo jim nedává žádné odpovědi,“ popsal Trník.

Mluvčí Prahy 8 nekomunikaci radnice odmítá

Ke komunikačnímu šumu mezi radnicí a místními obyvateli se vyjádřil mluvčí Prahy 8. „Není pravdou, že by s nimi radnice nemluvila. Pan místostarosta Cibulka s nimi komunikoval několikrát, lze to i doložit emaily, nicméně druhá strana mluví o nekomunikaci i přesto, že mají od radnice spoustu vyjádření,“ napsal naší redakci mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Slova mluvčího však zase popírá Trník. „My jako občané jsme přese mě jako přes opozičního zastupitele žádali o společnou schůzku, ale na tu nám nikdo neodpověděl. Sekretářku pana starosty jsem asi čtyřikrát urgoval, ona mi říkala, že se hledá termín, ale dodnes nic není. Pan starosta na asi čtyři mé maily nereagoval a jediná reakce byla, že se musí potkat s těmi žalobci, se kterými se už potkal. Poté jsme mu znovu napsali, zda by byl tak hodný a setkal se i s občany a pořád nic,“ popsal opoziční zastupitel.

Lidem, kteří usilují o navrácení hřiště do stavu, ve kterém by si na něm mohli hrát děti, se nelíbil ani způsob komunikace zmíněného místostarosty Prahy 8 Martina Cibulky (ODS). „Pan Cibulka se vyjadřoval na facebooku v diskuzi s občany a pak celou diskuzi smazal, protože zjistil, že s prominutím plácá,“ uzavřel Trník.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Matoušková

Štítky děti, rodiče, hřiště, Dlážděnka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rodiče chtějí zpátky dětské hřiště. Sami si ho otevřeli a protestovali proti radnici  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.