Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Parku Dlážděnka po první fázi revitalizace chybí dětské hřiště. Rodiče se ptají, kdy se ho konečně dočkají

Revitalizace parku Dlážděnka probíhá od února a minulý týden skončila první fáze. Místo s jedinečnou vyhlídkou na Prahu má za sebou terénní úpravy, místním ale stále chybí slíbené dětské hřiště. Některým se také zdá, že je v parku zbytečně moc asfaltu.

V cestě revitalizaci stály pozemkové spory

O revitalizaci parku na Praze 8 se diskutuje už zhruba pět let. „V cestě nám stály především problémy se souhlasem některých vlastníků sousedních pozemků, které musely být vyřešeny. Nyní již obnově nestojí nic v cestě. Výsledkem projektu bude nejdříve nová podoba parku a poté i zbrusu nové dětské hřiště,“ řekl pro Blesk starosta Ondřej Gros (ODS).

Projekt měl být původně dokončen už v červnu, opravy se ale protáhly. To místním nevadí tolik, jako fakt, že na dětské hřiště si ještě počkají. A podle mluvčího městké části to bude alespoň rok.

Chybějící dětské hřiště je trnem v oku nejen místním rodičům

Dobry večer, rada bych se zeptala jestli nevíte proč letos nebude hotové hřiště? Druha etapa bude možná příští rok. Nebo už je datum kdy to začne?“ ptá se na facebookové stránce místního spolku Park Dlážděnka z. s. uživatelka Naty Kiss. S podobným dotazem a výtkou se pod jeden z foto příspěvků na stránce přidává i Martina Matoušková: „Zdrazování přichází postupně už od začátku covidu. Mělo se s tím počítat. Park je krásný o tom žádná, ale většina z nás kdo má děti i ti kdo je nemají se shodnou na tom, že srdcem parku bylo dětské hřiště. Alternativa tu není.

Mluvčí městské části Praha 8 uvedl, že místní od začátku vědí o plánovaných etapách. „Momentálně se vše řídí financemi, Etapa 1A zahrnovala zejména terénní úpravy, které vyžadovaly přesunutí hřiště. To bude do parku navráceno v další etapě. Momentálně probíhá výběrové řízení na zhotovitele dětského hřiště,“ řekl redakci Pražské Drbny mluvčí Martin Šalek

A co děti? Mají si kde hrát?

Ani tento argument, se ale místním rodičům nezdá. „Nebylo rozumnější s revitalizací počkat? Já chápu, že na tom pracujete už dlouho a už jste chtěli výsledky. Ale teď to odnáší děti, které se nemají kde potkávat a nemají si kde hrát. A asi se shodneme i na tom, ze zvlášť po těch dvou letech s covidem, lockdowny a online vyukou spolu venku být prostě potřebují,“ dodává v komentáři Martina Matoušková.

Dětský park musí splňovat velké množství bezpečnostích norem a vše musí být bezpečné. To není tak, že dojedeme do obchodu, nakoupíme pár prken a postavíme park pro jedno dítě. Všechny prvky musí být připraveny na zátěž stovky dětí. To prostě není jen tak a stojí to hodně peněz. Výběrové řízení by se mělo konat někdy na podzim, dětské hřiště by tak mohlo být hotové příští rok,“ vysvětlil Šalek.

Podle některých je v parku i nevyhovující terén

Kromě hřiště se objevila i kritika chodníků, které jsou asfaltové a na jejich kraji je šest řad dlažby. „Dotaz z jiného soudku ... proč je ten chodník takto řešen ? Asfalt v létě je pekelná volba a kostky potěší snad jen maminky s kočárky, které potřebují utřást děti do klimbu ..." Ptá se pod fotografií nového chodníku uživatelka Michaela Miričová.

Administrátorka facebookové stránky Park Dlážděnka z.s. v odpovědi odkazuje na architekty. „Ptejte se architektů. Dlažba nám evokuje Dlážděnku, ulici, podle které je park pojmenován. Předtím v parku byl jen asfalt.“

Jestli tedy nakonec budou místní s celkovou proměnou parku spokojeni se ukáže přibližně za rok, kdy podle mluvčího budou do parku dodány zbylé prvky.

Děti i hmyz. V dlouhodobých plánech město myslelo na všechny

V první fázi proběhla revitalizace plochy přibližně 8 kilometrů čtverečních. V budoucnu pak bude park propojen s parkem Hercovka. Projekt myslí i na přírodu, v parku budou ptačí budky a hmyzí hotely, které by měly sloužit jednak ke vzdělávání, ale hlavně pro podporu biodiverzity v okolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Matoušek

Štítky park, revitalizace, vyhlídka, dětské hřiště, Praha, projekt, Martin Šalek, Ondřej Gros, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parku Dlážděnka po první fázi revitalizace chybí dětské hřiště. Rodiče se ptají, kdy se ho konečně dočkají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.