Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zeď u stanice metra C Vltavská bude zdobit nový mural

Městská část Praha 7 spolu s pražským dopravním podnikem nechá na zeď u výstupu ze stanice metra C Vltavská vytvořit nový obraz, takzvaný mural. Výtvarník, který zeď vyzdobí, bude znám letos na jaře, uvedl radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Mural vznikl na zdi poprvé již asi před rokem a půl. Nyní je však již poškozen a posprejován. Pražský dopravní podnik (DPP) a Galerie hlavního města (GHMP) u stanice zřídily provizorní galerii. Nyní se zde vystavují velkoformátové fotografie Kevina V. Tona.

Do minulé soutěže se přihlásila téměř čtyřicítka umělců

Na zdi je pod tagy a nástřiky první realizovaný mural, co jsme dělali před rokem a půl. Věděli jsme, že je to dočasné umění a že časem vyhlásíme další soutěž, což nás teďka čeká,“ řekla Třeštíková.

Podle jejích slov by vítězný návrh mohl být vybrán v dubnu a obraz vymalován pravděpodobně v květnu. O postupu a harmonogramu by měli v příštím týdnu jednat radní městské části, teprve potom bude přesně jasné, kdy obraz vznikne.

Poprvé radnice společně s dopravním podnikem vypsaly soutěž na výtvarnou výzdobu zdi v červenci 2019. Tehdy se přihlásila téměř čtyřicítka umělců. Nakonec zvítězili výtvarníci Pavel Dušek a Josef Šmíd.

Zvelebit okolí stanice má také dočasná galerie pod širým nebem. Na sousedních zdech zde DPP a GHMP budou každého čtvrt roku prezentovat novou výstavu fotografií. Provoz této galerie je plánován na dva roky.

Okolí stanice se v budoucnu promění v souvislosti s plánovanou výstavbou nové čtvrti na území Bubnů-Zátorů a hlavní město plánuje na Vltavské stavbu nové budovy filharmonie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Matěj Baťha, CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, výtvarné, MHD, Praha, dopravní podnik, mural, umění, Dopravní podnik hl. m. Prahy, galerie, Hana Třeštíková, Praha sobě, soutěž, stanice metra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeď u stanice metra C Vltavská bude zdobit nový mural  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.