Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Petřiny se dočkají nové pobočky městské knihovny. Měla by vyjít na zhruba 226 milionů

Nová pobočka Městské knihovny Praha (MKP) na Petřinách by se měla začít stavět na jaře. Stavba by měla stát celkem asi 226 milionů korun. Stavební práce by měly trvat 13 měsíců, knihovna by se čtenářům měla otevřít na podzim roku 2023. Novinářům to řekla radní Prahy Hana Třeštíková (Praha Sobě) a ředitel MKP Tomáš Řehák.

Knihovna jako komunitní centrum

„Pobočky městské knihovny vnímáme nejen jako místo, kam se jde vypůjčit a vrátit kniha, ale v poslední době mají i funkci kulturně-komunitního centra a tuto roli chceme akcentovat. Chceme více podporovat knihovnu, aby nabízela nejen služby knihovnické, ale i služby komunitního charakteru,“ řekla Třeštíková, v jejíž gesci je kultura a cestovní ruch v metropoli.

Pobočku postaví konsorcium firem Subterra a Chládek & Tintěra, které vyhrálo dvoukolovou veřejnou zakázku. Vítěze tendru vybrala na konci ledna komise z šesti firem, které podaly finální nabídku. Firmy Subterra a Chládek & Tintěra nabídly, že pobočku knihovny postaví asi za 203 milionů korun, sdělila mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková. V březnu by měla začít demolice současného objektu knihovny a stavební práce na nové pobočce v Mahulenině ulici by měly odstartovat v květnu. Stavba by měla být hotová v roce 2023 a předběžně na podzim toho roku by se podle Řeháka měla nová pobočka otevřít čtenářům.

Nová budova vznikne podle návrhu architektů z ateliéru Monom a ateliéru Zavadil. Architekti z ateliéru Monom připravili rovněž návrh interiérového vybavení pobočky. Vznikne tak objekt, v němž bude mimo jiné sál pro asi 60 osob a prostory pro tzv. coworking, studium nebo kreativní setkávání. Prostory knihovny budou volně propojené se zahradou a k venkovnímu posezení bude sloužit terasa. Lidé budou moci knihy vrátit nebo si je půjčit prostřednictvím samoobslužných zařízení bez asistence knihovníka mimo otevírací dobu pobočky.

SLAM POETRY: Stovky diváků na poezii? Žádný problém

Kdo bude mistrem České republiky 2020-21 ve slam poetry? 18. ročník celostátní soutěže ve slam poetry jde do finále. V pražských Kasárnách Karlín se v sobotu 4. 9. 2021 rozhodne, kdo se stane novým mistrem ČR v tomto specifickém performativním...

Plán na novou výstavbu vznikl již před deseti lety

Dosavadní pobočka na Petřinách vznikla v 50. let 20. století spolu se sídlištěm Petřiny. I přes generální rekonstrukci na začátku 90. let minulého století přestal podle mluvčí knihovny Lenky Hanzlíkové technický stav budovy vyhovovat podobně jako velikost a dispozice objektu. Původní pobočka Petřiny se čtenářům kvůli plánované stavbě nové budovy uzavřela v říjnu 2020.

Plán na výstavbu knihovny vznikl před deseti lety. V roce 2016 architekti vyhotovili projekt, který získal územní rozhodnutí. Stavební povolení bylo vydáno v polovině roku 2021.

Šestka změní identitu díky logu a vizuálním prvkům. S Czechdesignem odstartuje otevřenou soutěž

Praha 6 se rozhodla změnit stávající vizuální podobu a ve spolupráci s odbornou organizací Czechdesign vyhlásí soutěž, ze které vzejde její nové logo a celková obměněná podoba. O vítězi otevřené designérské soutěže rozhodne porota složená z...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Monom

Štítky městská knihovna, literatura, knihovny, Petřiny, Praha, Praha 6, knihovna, Hana Třeštíková, Tomáš Řehák, ateliér, Praha sobě, Subterra, Chládek & Tintěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřiny se dočkají nové pobočky městské knihovny. Měla by vyjít na zhruba 226 milionů  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.