Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Metro slaví padesát let, dopravní podnik vypravil na linku C historické vlaky

Zájemci o historii pražského metra se mohou dnes svézt na lince C historickými soupravami. Vlaky budou jezdit mezi stanicemi Kačerova a Florenc, původně Sokolovská, až do čtyř odpoledne. Některé soupravy pojedou na konečnou stanici v Letňanech. Akci připravil podnik k 50. výročí zprovoznění metra 9. května 1974. V soupravách platí běžný tarif jízdného.

„Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí v 9:19 z Kačerova na Florenc historická třívozová souprava. Jedná se o stejnou soupravu, která cestování pražskou podzemní dráhou tehdy zahájila. Cestující se dále mohou těšit na jízdu historickou pětivozovou soupravou 81–71, takzvanou černou hubou, či rekonstruovanou soupravou 81–71M," uvedl náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

Podrobný jízdní řád najdete zde.

Ve čtvrtek budou moct lidé přijít do Centra architektury a městského plánování ve Vyšehradské ulici zhlédnout filmy a poslechnout si přednášky o historii a současnosti pražského metra. Příležitost budou mít od jedné odpoledne do devíti večer.

U stanice metra C Kačerov si zájemci mohou prohlédnout putovní výstavu o historii metra, která začala v dubnu ve střešovické vozovně a potrvá do poloviny srpna. Dvacítku panelů s fotografiemi a informacemi organizátoři 18. května přemístí z Kačerova na Jungmannovo náměstí. Pro děti i dospělé podnik připravil geolokační hru Metro 50. Hráče provede všemi 61 stanicemi metra, účastníci budou muset v každé odpovědět na soutěžní otázku.

Slavnostní zahájení provozu metra v Praze se konalo 9. května 1974 a pro cestující se linka C mezi Kačerovem a Sokolovskou otevřela o den později. K původním devíti stanicím přibylo v listopadu 1980 prodloužení o čtyři stanice na sídliště Jižní Město, kde je dodnes konečná Háje (původně Kosmonautů). O čtyři roky později přibyly Vltavská a Nádraží Holešovice (původně Fučíkova). Další pokračování linky na severu Prahy se otevřelo v červnu 2004 v úseku Nádraží Holešovice až Ládví a v květnu 2008 z Ládví do Letňan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dopravní podnik

Štítky dopravní podnik, metro, soupravy, výročí, linka C

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metro slaví padesát let, dopravní podnik vypravil na linku C historické vlaky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.