Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SLAM POETRY: Stovky diváků na poezii? Žádný problém

PR článek

Kdo bude mistrem České republiky 2020-21 ve slam poetry? 18. ročník celostátní soutěže ve slam poetry jde do finále. V pražských Kasárnách Karlín se v sobotu 4. 9. 2021 rozhodne, kdo se stane novým mistrem ČR v tomto specifickém performativním žánru poezie. Kvalifikačních kol v 11 českých městech se zúčastnilo téměř 200 performerů a performerek všech generací, z nichž divácká porota vybrala 12 účastníků finálového souboje v poezii naživo. Kdo z nich získá prémii pro vítěze v hodnotě 30 tisíc korun?

Jejich zbraněmi jsou slova: dokonale vystavěné texty nebo okouzlující free style, mimika, jevištní pohyb či komunikace s publikem. Jejich limitem jsou tři minuty času na podiu a nemožnost používat jakékoli rekvizity. Jejich soudci jsou náhodně vybraní diváci, kteří jim udílejí body. Jejich odměnou jsou okamžité reakce publika, potlesk a energie proudící mezi scénou a publikem. Interpreti slam poetry – takzvaní slameři – jsou v jistém smyslu novodobými trubadúry.

Systém celostátní soutěže Mistrovství České republiky ve slam poetry je jednoduchý. Během prázdnin se napříč republikou koná 11 kvalifikačních kol, ze kterých diváci pošlou svým hlasováním do finále 12 finalistů. (To proto, že z Prahy postupují vždy dva finalisté, díky největší konkurenci i účasti). Česká slamová scéna není se svou národní soutěží nijak výjimečná, na podobném principu fungují i soutěže ve většině evropských zemí. Nadstavbou je pak celoevropský šampionát „European Slampionship,“ který se koná každoročně v jiném evropském městě. V minulých letech se českým mistrům Dr. Filipitchovi a Ondřeji Hrabalovi podařilo probojovat do nejužšího evropského finále. Zmínění domácí finalisté tedy bojují i o právo a možnost zastupovat nás v zahraničí. Čeští slameři se za poslední dvě desetiletí dostali se svým uměním již do mnoha zemí nevyjímaje Kanadu, Španělsko, Švédsko, Belgii nebo dokonce Egypt či Ghanu…

Český slam je v současnosti něco jako kapela s několika desítkami skvělých hráčů, která se neustále obměňuje a mění i repertoár. Proto můžeme diváky opakovaně oslovovat i několikrát měsíčně ve stejném městě a brázdit republiku křížem krážem až s 35 vystoupeními měsíčně,“ komentuje s úsměvem českou slamerskou špičku ikona žánru Anatol Svahilec, mistr ČR z roku 2014, který se u nás stal jakousi ikonou žánru.

Slam má mnoho společného se sportem. V průběhu celého roku probíhají v různých českých městech přátelské exhibice, slam poetry je také stálicí v doprovodných programech mnoha hudebních a literárních festivalů, objevuje se na školách v hodinách literatury, živě v knihovnách, na mnoha workshopech, je tématem diplomových prací. V posledních letech se u nás objevuje i řada mezinárodních projektů, na nichž se dostávají do konfrontace odlišné přístupy k tomuto žánru. V posledních letech ČR hostila slamery například ze Senegalu, Islandu, Jordánska, USA, Německa nebo Belgie. Zatímco v Německu, kde byla nedávno slamová scéna prohlášena za nehmotnou památku UNESCO, mnoho interpretů čte své texty z papíru, v Česku to prakticky neuvidíte. Naopak jsme specifičtí citlivou hrou s jazykem a smyslem pro improvizaci. V poslední době ovšem slaví úspěchy pevně vystavěné texty – letos je zatím mezi finalisty jediná improvizátorka. Jako každý rok se bude jednat o souboj zkušených performerů (například mistr z roku 2017 Dr. Filipitch, šestinásobný finalista Jiří Juráň, někdejší vicemistr Garson či oblíbený exhibiční šampion Švéd) a úplných nováčků. O současném vzestupu ženského slamu pak svědčí přítomnost brněnských slamerek Bradky a Ryšky Riot.

Finále Mistrovství ČR se však oproti všudypřítomným exhibicím koná jen jednou za rok a s několika stovkami diváků je největší akcí v rámci žánru u nás. fascinující open air prostor v Kasárna Karlín bude 4. září od 18:00 patřit této show v poezii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Matěj Málek

Štítky Slam poetry, Česko, finále, Karlín, Německo, Belgie, Anatol Svahilec, Filip Koryta, Ondřej Hrabal, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SLAM POETRY: Stovky diváků na poezii? Žádný problém  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.