Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nový projekt představuje netradiční turistické trasy Českem. Odlehčí přelidněným cestám

Celkem osmnáct nových tras v různých krajích České republiky představí projekt Turistika beze stop, který má za cíl edukovat o udržitelném způsobu turistiky. Lidé se podívají na oblíbená místa, ovšem jinou cestou. Ty známé už jsou totiž mnohdy přelidněné a dochází na nich k poškození přírody i kulturních památek.

S projektem přišla společnost E.ON. Vypracovala Manifest udržitelné turistiky, ve kterém se turisté v deseti bodem dozví o tom, jak se na výletech chovat tak, aby místa zbytečně nezatěžovali. Manifest je jedním z pilířů projektu, dalším jsou nově vytipované trasy a třetím doprovodné aktivity. 

Důležitou byla pro podmínku udržitelnosti dostupnost hromadnou dopravou. „Vždy jsme na trase chtěli najít ekopřesah, jako třeba ekofarmy nebo poukázat na přírodní specifikum. Chtěli jsme také, aby to byla vhodná alternativa k těm nejvíc přetíženým trasám, ale aby byla dostatečně zajímavá,“ sdělila na tiskové konferenci Kristýna Vacková, která za projektem stojí.

Trasy jsou vhodné i pro děti, začíná se na čtyřech kilometrech, ve výběru jsou ale i celodenní. Na některé se lidé mohou vydat i s kočárky. Pro každou trasu také našel gastrotip Lukáš Hejlík. Plánuje se také umístění kešek a pamětních knih s QR kódem, kde budou pro děti připraveny otázky z oblasti energetiky.

S hledáním nových tras E.ONu pomohl Klub českých turistů. „Aktuálně máme v České republice 44 tisíc kilometrů pěších značených tras. Z toho vybírat věci, které budou zajímavé a budou splňovat kritéria, které si E.ON stanovil, byla pro nás docela příjemná práce,“ řekl předseda rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek.

Vytipovali několik desítek tras, výběr byl nakonec zúžen na osmnáct. V některých krajích jich tak bude víc. Prvních devět představí v medailoncích DVTV před prázdninami, druhou půlku na podzim. Lidé je najdou na webu mapy.cz.

V Praze je to dvanáctikilometrová trasa Modřanskou roklí, která začíná u modřanské železniční stanice a výletníky provede kolem křížové cesty, rybníku Lipiny, přírodním parkem Modřanská rokle, Cholupicemi, kolem Letiště Točná a končí v Komořanech u autobusové zastávky.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky E.ON, Klub českých turistů, trasy, mapy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový projekt představuje netradiční turistické trasy Českem. Odlehčí přelidněným cestám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.