Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Galerii Skleňák v Praze 6 je možné zhlédnout výstavu věnovanou Josefu Škvoreckému

V Galerii Skleňák v Dejvicích v Praze 6 je možné až do 5. dubna zhlédnout výstavu, která je zasvěcená Josefu Škvoreckému, jehož život i dílo je mimo jiné spjato i s Prahou 6. Kromě panelů s texty a fotografiemi jsou k vidění dokumenty i plakáty mapující jeho život i dílo, či ceny, které obdržel doma i ve světě.

Josef Škvorecký a Praha 6

Josef Škvorecký bydlel s manželkou Zdenou v letech 1960–1969 v družstevním bytě na Břevnově v ulici U Kaštanu 1707, nyní se jedná o ulici Patočkova. V roce 1965 ho zde navštívil při svém pobytu v Praze také americký beatník Allen Ginsberg.

Nedaleko od Škvoreckých bydlel také spisovatel Zdeněk Mahler, u kterého Škvorecký uschoval část své odborné knihovny, kterou si nevzal do exilu. Mahler v rcce 2003 tyto knihy znovu objevil na přání Škvoreckého se staly součástí knihovny Literární akademie, soukromé vysoké školy, která nesla Škvoreckého jméno.

Praha 6 nechala v den nedožitých Škvoreckého 90. narozenin, 27. září 2014, na dům, kde Škvorečtí žili, umístit pamětní desku s motivem karikatury od Ondřeje Suchého. V sousedství pak vznikl Park Josefa Škvoreckého, a to včetně „patníku spočinutí“ s iniciálami J. Š.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Praha 6

Štítky kultura, výstava, Praha 6, Josef Škvorecký, Galerie Skleňák, Praha, galerie, Dejvice, Zdeněk Mahler, Allen Ginsberg, Ondřej Suchý, J. Š., Literární akademie (Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého), Břevnov, knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Galerii Skleňák v Praze 6 je možné zhlédnout výstavu věnovanou Josefu Škvoreckému  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.