Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rusko trestně stíhá starostu Prahy 6 Stárka a jeho předchůdce Koláře kvůli odstranění sochy Koněva

Rusko zahájilo trestní stíhání více než 50 politiků a úředníků z Česka, Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska kvůli odstraňování sovětských pomníků, tvrdí ruský zpravodajský kanál SHOT, který se odkazuje na své nejmenované zdroje. Z českých politiků začaly podle těchto informací ruské úřady stíhat starostu městské části Praha 6 Jakuba Stárka a jeho předchůdce Ondřeje Koláře kvůli odstranění sochy maršála Koněva v pražské Bubenči v roce 2020.

Na zprávu ruského kanálu upozornil portál iDNES, který zároveň citoval Kolářovo vyjádření: „Těší mne, že jsem v dobré společnosti, a motivuje mě to do další práce."

Článek ruského zákoníku, na němž se zakládá trestní stíhání, předpokládá až pětiletý trest odnětí svobody. Kromě Koláře a Stárka jsou mezi stíhanými také estonský ministr vnitra Lauri Läänemets, bývalý lotyšský ministr hospodářství Jánis Vitenbergs nebo předseda obraného výboru lotyšského parlamentu Juris Rancáns.

VIDEO: Na místě pomníku Koněva stojí socha skřeta s obličejem Putina

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 byla dnes dopoledne umístěna socha, která znázorňuje ruského diktátora a válečného zločince Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Iniciátoři umístili sochu symbolicky na místo, kde stál...

O odstranění sochy maršála Koněva se zasadil tehdejší starosta Prahy 6 Kolář. Stárek v té době působil jako zastupitel. Postava Koněva vyvolává kontroverze mimo jiné vzhledem k tomu, že maršál se sice podílel na osvobození Prahy, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956. Jeho socha v Bubenči byla častým terčem vandalů.

Odstranění sochy vyvolalo pobouření Moskvy. Ruský vyšetřovací výbor, který plní funkci kriminální ústředny, nedlouho po odstranění sochy v dubnu 2020 zahájil proti českým politikům trestní stíhání. To se ale zakládalo na jiné části ruského trestního zákoníku než stíhání, o němž nyní informoval kanál SHOT. V roce 2020 šlo podle agentury Interfax o článek 354.1 nazvaný Rehabilitace nacismu, který taktéž předpokládá až pětiletý trest vězení, nyní má jít o článek 243.4, jehož část názvu zní Ničení nebo poškození armádních hrobů a památníků... uctívajících památku padlých při obraně vlasti.

Starosta Prahy 6 je pod policejní ochranou. Podívejte se, jak se vyvíjela kauza kolem odstranění sochy Koněva

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) má po odstranění sochy maršála Koněva policejní ochranu. S informací přišel Respekt, podle kterého může být Kolář v nebezpečí. Spolu s ním je chráněn i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Na možnou...

Česká diplomacie už tehdy stíhání české samosprávy ruskými úřady odsoudila a upozornila, že příslušné ruské zákony nejsou v Česku vymahatelné.

Z Ruska v poslední době přišlo několik zpráv o krocích proti evropským a zejména pobaltským politikům. V únoru Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele, což dala média do souvislosti s odstraňováním sovětských památníků v Pobaltí po začátku ruské invaze na Ukrajinu. V úterý pak Moskva informovala, že zakázala vstup 347 občanům Litvy, Lotyšska a Estonska, včetně Kallasové a lotyšské premiérky Eviky Siliňové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Drbny

Štítky Rusko, stíhání, Koněv, socha, starosta, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

To jsou šašci, kdo asi o Koněva stojí? To by mohli stíhat i za přejmenování Koněvovy ulice.

Čtvrtek, 14. března 2024, 09:16Odpovědět

Tomas Petr

Komunisti a zrádci o to stojí.. tyto názory slýchávám hlavně od slováků a náplav z východu

Čtvrtek, 14. března 2024, 09:29Odpovědět

Rusko trestně stíhá starostu Prahy 6 Stárka a jeho předchůdce Koláře kvůli odstranění sochy Koněva  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.