Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starosta Prahy 6 je pod policejní ochranou. Podívejte se, jak se vyvíjela kauza kolem odstranění sochy Koněva

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) má po odstranění sochy maršála Koněva policejní ochranu. S informací přišel Respekt, podle kterého může být Kolář v nebezpečí. Spolu s ním je chráněn i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Na možnou bezpečnostní hrozbu měl být upozorněn také starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Kam zmizel Koněv?

Socha vojevůdce Koněva, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, zůstane nyní v depozitáři. Později by měla být součástí Muzea paměti 20. století, jehož vznik chystá hlavní město. V Praze 6 byla socha častým terčem vandalů. Loni zastupitelé šesté městské části rozhodli o jejím odstranění a nahrazení památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Trojice pražských politiků se dlouhodobě vyhraňuje proti ruskému režimu. Zdroje Respektu tvrdí, že do Prahy přicestoval ruský občan, který by mohl pro Koláře představovat ohrožení.

K opatřením se starosta městské části na dotaz redakce Drbny nevyjádřil.

Pražský primátor Zdeněk Hřib, který je také pod policejní ochranou, nesmí používat veřejnou dopravu, jak byl dosud zvyklý. "Důvody a konkrétní způsoby ochrany není možné komentovat z rozhodnutí policie. Z bezpečnostních důvodů pan primátor aktuálně nemůže využívat prostředky městské hromadné dopravy, které využíval denně. Do práce musí jezdit autem," řekla mluvčí primátora a poradkyně Martina Vacková.

Odstranění Koněva bez "humbuku"

Rozbuškou celého konfliktu bylo odstranění sochy maršála Koněva na Praze 6. Tu nechala městská část demontovat začátkem dubna, když k odstranění sochy kontroverzního sovětského maršála z náměstí Interbrigády v Bubenči využila nouzový stav. Přesun sochy se podle starosty chystal od září, rada o odstranění rozhodla na mimořádném zasedání v noci z 2. na 3. dubna.

Radnice využila nynější situace, kdy je v zemi striktně omezen volný pohyb na veřejnosti, protože se tak přesun Koněvovy sochy do depozitáře mohl odehrát bez "humbuku".

Starostova slova způsobila pořádný poprask mezi příznivci Ruska. Kolář totiž zmínil demonstrace, kde účastníky nazval "prapodivnými lidmi z pravicové i levicové spodiny", kteří loni v září protestovali proti zakrytí sochy ochrannou plachtou.

KSČM: Jde o brutální a amorální čin

Odstranění sochy krátce poté odsoudila komunistická strana a celou akci pojmenovala jako brutální a amorální čin. „Brutální a amorální čin Městské části Prahy 6, Magistrátu hlavního města Prahy: Pirátů, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL nesmí nikoho nechat na pochybách, že jejich sympatie opravdu nepatří našim osvoboditelům, ale těm, kteří nám přinesli nacistickou porobu a okupaci s více než 365 tisíci mrtvými spoluobčany,“ napsala KSČM ve svém prohlášení.

Tři dny po odstranění sochy navíc ruští radikálové, kteří se hlásí k ultranacionalistickému uskupení Jiné Rusko, zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě. Radikálové vyvěsili na plot vyvěsili rudý transparent s nápisem Stop fašismu a do areálu hodili dýmovnici.

„Až takovou reakci jsme nečekali,“ řekl pro Novinky.cz velvyslanec Vítězslav Pivoňka, podle kterého byla problémem hlavně vhozená dýmovnice, která byla bezpečnostním rizikem. „Byl jsem v tu dobu v areálu a viděl jsem i dým z dýmovnice,“ dodal. Ochranka vylila na dýmovnici vodu.

Podle ambasadora byla akce předem připravená. „Skupina měla dvě části, jedna natáhla transparent a jeden hodil dýmovnici,“ uvedl velvyslanec. Na akci dohlížela další skupina. Policista, který chránil budovu, zasáhl okamžitě. „Během pěti sekund je začal pronásledovat. Zranil se u toho,“ pověděl Novinkám Pivoňka.

Skupina Jiné Rusko na facebooku zveřejnila fotografie z akce a vysvětlila, že útočila právě kvůli odstranění sochy maršála Koněva. „Naše tanky budou v Praze! Rusko je vše, ostatní není nic!“ napsali radikálové na facebook.

FOTO: Naše tanky budou v Praze! Ruští radikálové zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě

Ruští radikálové, kteří se hlásí k ultranacionalistickému uskupení Jiné Rusko, včera večer zaútočili na české velvyslanectví v Moskvě. Důvodem bylo odstranění sochy Koněva. Radikálové vyvěsili na plot vyvěsili rudý transparent...

Trestní stíhání vedené z Ruska

Mezitím zahájil vyšetřovací výbor Ruské federace trestní stíhání podle článku o znesvěcení symbolů vojenské slávy Ruska. Mluvčí výboru označila postup Prahy 6 za cynický a za porušení závazků vyplývajících z dvoustranných dohod mezi Ruskou federací a Českou republikou, což obratem zkritizovala česká diplomacie.

„Místní samospráva v České republice je nedílnou součástí ústavního zřízení našeho státu. Stíhání jejich demokraticky zvolených představitelů cizím státem za plnění jejich mandátu je z pohledu ČR nepřípustné,“ uzavřelo ministerstvo zahraničních věcí.

K odstranění sochy se vyjádřil také prezident Miloš Zeman, který Ondřeje Koláře označil jako neschopného starostu. Za kompenzaci jeho neschopnosti považuje "směšná a ubohá" gesta jako právě odstranění sochy.

„Asi před dvěma lety jsem psal dopis panu starostovi Kolářovi z Prahy 6, protože na území Prahy 6 v cestě na letiště jsou dvě nádherné veliké a naprosto zchátralé vily. A nu, pan starosta mně odpověděl, že s tím nemůže nic dělat, tak jsem ho odepsal jako neschopného starostu. (...) Kompenzace své neschopnosti je možná těmito směšnými a ubohými gesty,“ řekl v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky Praha, Praha 6, Koněv, Rusko, Kolář, Policie, socha, Ondřej Kolář, Zdeněk Hřib, ODS, TOP 09, Pavel Novotný, Česká pirátská strana, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Prahy 6 je pod policejní ochranou. Podívejte se, jak se vyvíjela kauza kolem odstranění sochy Koněva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.