Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Na místě pomníku Koněva stojí socha skřeta s obličejem Putina

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 byla dnes dopoledne umístěna socha, která znázorňuje ruského diktátora a válečného zločince Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Iniciátoři umístili sochu symbolicky na místo, kde stál pomník generála Koněva. Socha skřeta s Putinovým obličejem bude na místě měsíc, pak půjde do dražby, jejíž výtěžek poputuje na pomoc Ukrajině.

Skřet s obličejem Putina

Autorem sochy, která vznikla na mezinárodním sympoziu kovářů na Helfštýně, je amatérský sochař a kovář Dušan Dostál. „Jsme připraveni na to, že když někdo přijde a přemaluje to, poleje nebo dodělá, tak nás to netrápí. S tím se počítá. Když vám někdo urve zrcátko u auta, protože je prostě debil, tak podobně bychom vnímali lidi s nižší inteligencí, kteří by to chtěli poškodit, to prostě patří k životu,“ odpověděl autor Dušan Dostál naší redaktorce na místě na dotaz, zda nemá strach, že někdo dílo poničí.

„Socha znázorňuje skřeta s tváří Putina, který má zvednutou pravou rukou a levou rukou utahuje plynový kohout. Socha měří 157 centimetrů a váží 170 kilogramů,“ popsal naší redakci dílo spoluautor projektu Dárek pro Putina Martin Ondráček.

Sochou chtějí iniciátoři dát veřejnosti najevo, že Putin je zodpovědný za energetickou krizi. „Dalším důvodem je také to, že chceme upozornit na to, že stejně jako on utáhl kohout nám, tak my chceme utáhnout kohout ruské ambasádě v Praze. Socha je navíc takovým dárkem z Prahy pro všechny bojovníky na Ukrajinu k úternímu Dni ozbrojených sil Ukrajiny,“ uvedl Ondráček.

Odpojme energie budovám, které patří Rusům, vyzývá petice

Internetem koluje petice s názvem „Pojďme zhasnout ruskou ambasádu v Praze“. Jejím iniciátorem je spoluautor projektu Dárek pro Putina Martin Ondráček. Cílem petice je dát ruským diplomatům v Praze ochutnat jejich vlastní medicínu. „Bez energií a...

Z prodeje sochy se nakoupí zbraně pro Ukrajinu

Socha stojí na náměstí Interbrigády v Praze 6, tedy na místě, kde dřív stál pomník generála Koněva. „Od začátku jsme chtěli sochu umístit na toto místo. Začali jsme s tím už 6. října, od té doby jsme usilovali o veškerá razítka a povolení, která se k tomu vztahují,“ říká Ondráček.

Socha bude stát na místě měsíc, pak půjde do aukce, jejíž výtěžek půjde na účet, ze kterého se nakupují zbraně pro Ukrajinskou armádu. „Máme radost z toho, že Češi přispívají, důležitý by měl být signál pro Ukrajince, že jsme s nimi,“ řekl naší redaktorce na místě Dalibor Dědek z iniciativy Zbraně pro Ukrajinu. „Myslím si, že jakákoliv částka pomůže, ale tato socha je speciální a myslím si, že ta částka, za kterou bude socha vydražena by mohla být šestimístná,“ doplnil.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky socha, Putin, Koněv, umění, Ondráček, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

Nemusí se stavět sochy, aby se vědělo, kdo je kdo...

Úterý, 6. prosince 2022, 07:57Odpovědět

VIDEO: Na místě pomníku Koněva stojí socha skřeta s obličejem Putina  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.