Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Prahy 5 chce hlídat dva parky kvůli narkomanům. Plánuje najmout pracovníky

Nová starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě) zvažuje, že městská část v souvislosti s velkým počtem uživatelů drog najme pracovníky, kteří by měli na starosti udržování pořádku v problémových místech. Konkrétně by šlo o park Na Skalce na Smíchově a Husovy sady v Košířích. Na Smíchově a zejména kolem Anděla je dlouhodobě velké množství drogově závislých a problémových osob, podle starostky má městská část jen omezené prostředky to řešit.

Minulé vedení Prahy 5 vypovědělo loni nájem kontaktnímu centru pro drogově závislé Progressive v Mahenově ulici. Od té doby se podle Šimkové situace zhoršila, protože zbývající centrum Sananim, které se nachází vedle parku Na Skalce, zvýšený nápor těžko zvládá.

„Myslím, že protidrogová politika a bezpečnost je hlavně v gesci hlavního města," uvedla Šimková s tím, že Praha 5 vlastní bezpečnostní aparát nemá. V případě dvou zmíněných problémových parků nicméně Šimková zvažuje najmutí pracovníků, kteří by se pohybovali na místě, monitorovali situaci a případně napomáhali řešení konfliktů například přivoláním policie.

Kromě toho radnice podle starostky vytipovala několik kandidátů na pozice takzvaných interventů, kteří by fungovali podobným způsobem jako zaměstnanci městské policie. Radnice předala strážníkům reference na vybrané lidi, kteří nicméně musí projít standardním přijímacím řízením městské policie. Šimková chce o řešení situace jednat rovněž s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), který má drogovou problematiku v gesci, a také uspořádat kulatý stůl se zástupci radnice, magistrátu, městské policie, odborníků a místních obyvatel.

Praha 5 vyměnila starostu Pašmika. Byl odvolán pro neschopnost, tvrdí opozice

Novou starostkou Prahy 5 je Radka Šimková z Prahy 5 Sobě. Na základě dohody koalice Prahy 5 Sobě, Pirátů a SEN 21 o tom rozhodli zastupitelé městské části, zároveň odvolali dosavadního starostu Jaroslava Pašmika (Praha 5 Sobě). Podle koalice je...

Městská část podle starostky neuvažuje o obnovení zrušeného centra Progressive. Taková centra by podle ní měla vzniknout v jiných městských částech, aktuálně je kromě toho na Smíchově jedno v ulici Karolíně Světlé v Praze 1. Vedení Prahy se však dlouhodobě nedaří zajistit pro rozšiřování sítě center prostory, žádná městská část na svém území podobné zařízení nechce. Odborníci upozorňují, že síť v Praze je nedostatečná, služeb navíc ubývá. Od roku 2009 byla zrušena centra v Praze 1, 7, 2, 5 a 11.

Šimkovou zvolili zastupitelé Prahy 5 před měsícem na základě dohody koalice Prahy 5 Sobě, Pirátů a SEN 21. Nahradila svého kolegu z Prahy 5 Sobě Jaroslava Pašmika, který zůstal řadovým zastupitelem. Důvodem byla podle zástupců koalice například nutnost řešení právních problémů z minulosti, do kterých má Šimková jako právnička vhled. Podle opozice šlo o zástupný důvod a Pašmik odstoupil kvůli nekompetentnosti a nefunkčnosti koalice. Pátá městská část má zhruba 86.000 obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Juandev, via Wikimedia Commons

Štítky drogy, kriminalita, Praha 5, Šimková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Špička

Policie spí.

Neděle, 15. října 2023, 20:03Odpovědět

Mirek Sekera

A k čemu to budou hlídat? Stát zrušil ubskolek oplocení tak budou chodit tam takže jim to bude jedno kde si něco píchnou.

Neděle, 15. října 2023, 10:05Odpovědět

Prahy 5 chce hlídat dva parky kvůli narkomanům. Plánuje najmout pracovníky  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.