Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha 5 má rozpočet s výdaji 1,14 miliardy, podle opozice směřuje k bankrotu

Praha 5 plánuje letos hospodařit s příjmy 695,9 milionu a výdaji 1,14 miliardy korun. Schodek chce radnice pokrýt z rezerv z minulých let. Rozpočet schválili zastupitelé městské části. Radnice plánuje v příštích letech výrazně investovat do stavby nových škol. Návrh rozpočtu kritizovala opozice, podle které je nezodpovědný a podobný styl hospodaření povede k bankrotu městské části.

Peníze chce Pětka sehnat hlavně od hlavního města

Opoziční zastupitelé TOP 09 na jednání dorazili v tričkách s nápisem „Nechci bankrot Prahy 5". Jan Kavalírek (TOP 09) v diskusi uvedl, že i přes růst příjmů rozpočet počítá se schodkem běžných, tedy provozních výdajů, a podle rozpočtového výhledu dojdou městské části už na konci příštího roku peníze v rezervách. „Já se opravdu nechci dočkat toho, že na konci roku 2024 zbankrotujeme," řekl Kavalírek. Opozice kritizovala také to, že koalice stále nezveřejnila své programové prohlášení.

Radní Jolana Dočekalová (Praha 5 Sobě) v reakci řekla, že výhled pouze vychází z plánů investic bez zajištěného financování, které schválila nynější opozice v minulém volebním období. „My jsme tu teprve čtyři měsíce a to, co tu je, je vaše dědictví," uvedla směrem k opozici Dočekalová.

Praha 5 se rozhodla prodat nepotřebná auta

Neděle, 19. února 2023, 14:00Politika

Praha 5 se rozhodla prodat nepotřebná auta

Radní pětky se rozhodli, že se zbaví dvou nepotřebných vozů. Tomuto kroku předcházela jiná úsporná opatření, třeba snížení částky, která je určená na poradce, telefony nebo občerstvení. Prodej dvou škodovek by měl do kasy města přinést zhruba 350...

Dodala, že pro financování velkých investic, tedy především výstavbu nových základních škol, bude muset radnice sehnat peníze, a to zejména od hlavního města. Místostarosta Radek Janoušek (Praha Sobě) doplnil, že vyšší provozní výdaje pro letošní rok jsou dány růstem cen energií a vládou nařízeným zvýšením platů. Cílem koalice je podle něj dosáhnout vyrovnaného provozního hospodaření. Starosta Jaroslav Pašmik (Praha 5 Sobě) pak uvedl, že vedení radnice rozhodně nedopustí bankrot městské části.

Radnice chce investovat do rekonstrukcí i zvýšení kybernetické bezpečnosti

Na investice letos vedení radnice plánuje dát 413 milionů korun, podle Janouška jde o projekty zahájené předchozí politickou reprezentací. Mezi největší bude patřit stavba kuchyně a rekonstrukce jídelny v Základní škole Pod Žvahovem, na kterou půjde 80 milionů. Dalších 54 milionů dá radnice na výstavbu domu pro seniory v Hlubočepech a na 51 milionů korun vyjde zvýšení kybernetické bezpečnosti úřadu, který loni ochromil hackerský útok. Rekonstrukce za 30 milionů čeká sportovní hřiště na Hořejším nábřeží, Základní a mateřská škola Kořenského se za 33 milionů dočká vestavby v půdním prostoru a 24 milionů půjde na už zahájenou rekonstrukci parku Mrázovka.

V dalších letech pak plánuje radnice výstavbu základních škol. První má vzniknout v nové čtvrti Smíchov City, kterou buduje developerská firma Sekyra Group, a odhad nákladů je 1,1 miliardy. Druhá vyroste v Košířích za odhadovaných 530 milionů.

Praha 5 chce stavět dvě školy. O peníze žádá magistrát

Praha 5 plánuje stavět základní školy, dva záměry jsou již v pokročilé fázi projektové přípravy. Na jejich stavbu nicméně městská část nemá peníze a bude muset jednat s hlavním městem o financování. Novinářům to dnes řekli zástupci nového vedení...

Kromě toho chce radnice stavět školu také na Barrandově a další by mohla vyrůst buď v projektu Penty Waltrovka, nebo v Peroutkově ulici v Košířích.

V Praze 5 od loňského listopadu vládne koalice Prahy 5 Sobě, Pirátů a SEN 21, která má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Pátá městská část má zhruba 86 tisíc obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova. Na loňský rok měla městská část schválený rozpočet s příjmy 631,3 milionu a výdaji 1,05 miliardy korun, reálný výsledek hospodaření bude znám v polovině roku.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09 Praha 5

Štítky ČR, správa, hospodářství, Praha, Praha 5

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 5 má rozpočet s výdaji 1,14 miliardy, podle opozice směřuje k bankrotu  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.