Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Autobus Uličník míří před základní školy. Pomůže dětem v těžkých situacích

Prahou 4 se toto léto pohyboval unikátní autobus Uličník. Dětem a dospívajícím měl pomoci v těžkých životních situacích. Jeho služba městské části se závěrem prázdnin nekončí. Nyní se přesouvá přímo k základním školám, kde bude dále působit.

Nzkoprahový klub pro děti a mládež nabízí volnočasové aktivity spolu s poradenstvím a podporou. Autobus stál ve středu 26. srpna naposledy u obchodního centra Arkády Pankrác. Začátkem školního roku se přestěhuje přímo k základním školám. Prvními zastávkami jsou instituty Poláčkova a Jílovská.

„Je to první nízkoprahové zařízení pro děti a mládež na naší městské části a jsem velmi ráda, že takový klub máme,“ uvedla starostka Prahy 4 Irena Michalcová„Všechny děti si nemohou dovolit placené kroužky, navíc v současné době řada škol volnočasové aktivity kvůli doporučením ministerstva školství zřejmě oseká, proto je klub Uličník právě v této době potřebný více než kdy jindy,“ vyzdvihla význam klubu.

Hry a nová přátelství

Děti si v autobusu mohou zahrát různé stolní hry, mají možnost popovídat si nebo sejít se s kamarády a je v něm i prostor pro psaní domácích úkolů. Cílem je vytvořit prostor, kde se budou návštěvníci cítit bezpečně. Takové prostředí pak umožnuje preventivně působit na děti a mládež, aby se zabránilo možnému rozvoji rizikového chování včetně takového, které by mohlo vést ke konfliktu se zákonem.

„Uličník nabízí zajímavou a neobvyklou formou podporu dětem a dospívajícím při řešení obtížných situací, a tím zvyšuje jejich šanci uspět v dalším životě,“ uvedla předsedkyně Výboru pro bezpečnost Zastupitelstva městské části Praha 4 Lucie Michková„Může jít o složité situace v rodině, ve škole, mezi vrstevníky nebo těžkosti související s dospíváním. Základem je citlivá komunikace s dětmi, na které je tento projekt postavený,“ uzavřela.

Provozovatelem autobusu je organizace R-mosty, která má dlouholeté zkušenosti v práci s dětmi a mládeží zvláště ze sociálně slabého prostředí. Projekt byl podpořen z grantu hlavního města Prahy v oblasti prevence kriminality pro rok 2020.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 4

Štítky autobus, Uličník, Praha 4, prevence kriminality, Praha, základní škola, městská část, Arkády Pankrác, Irena Michalcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobus Uličník míří před základní školy. Pomůže dětem v těžkých situacích  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.