Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha 3 zaplatí za projekt obnovy náměstí sedm milionů korun

Radnice Prahy 3 zadala zpracování projektu přeměny náměstí Jiřího z Lobkovic u Olšanských hřbitovů. Dokumentaci vypracuje za sedm milionů korun architektonické studio Perspektiv, které loni zvítězilo v architektonické soutěži na novou podobu náměstí. Rozhodli o tom radní městské části. Úpravy mají podle smlouvy stát nejvýše 70 milionů korun, přesné náklady budou známy po vypracování dokumentace.

Náměstí je u tramvajové zastávky Olšanské hřbitovy a jeho součástí je tramvajová smyčka. Vedení radnice pro výběr dodavatele zvolilo formu architektonické soutěže a následného uzavření smlouvy o spolupráci s jejím vítězem. Podle schváleného dokumentu má studio do čtyř měsíců dokončit dokumentací pro územní rozhodnutí, do půl roku chce mít radnice podklady pro žádost o stavební povolení.

Prostor má i v budoucnu kombinovat charakter náměstí a parku

Podle vítězného návrhu má prostor stejně jako dosud kombinovat charakter náměstí a parku. Ve středu má být zachována zelená plocha, vhodná například pro venčení psů nebo odpočinek. Většina současných stromů bude ponechána, některé pokáceny a další doplněny. Před základní školou ohraničující náměstí z jižní strany má vzniknout nový prostor částečně pokrytý parketami, fontána a tři hřiště pro různé věkové kategorie. Finální podoba se proti prvotnímu soutěžnímu návrhu ještě může změnit.

Třetí městská část v posledních letech opravila některá menší žižkovská náměstí, například Komenského nebo Kostnické. Další, jako Tachovské nebo Žižkovo, jsou v plánu. Zřejmě nejvíce emocí budí dlouho chystaný návrh rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad. Minulé vedení radnice zastavilo přípravu oprav podle projektu z roku 2002, to současné je po úpravě na základě připomínek obyvatel obnovilo a loni zadalo dopracování projektové dokumentace. Rekonstrukce by mohla začít příští rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, architektura, Praha, Praha 3, projekt, Olšanské hřbitovy, radnice, Lobkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 3 zaplatí za projekt obnovy náměstí sedm milionů korun  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.