Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Majitel Viktorky Žižkov klub prodává za 25 milionů. Zjišťujeme podrobnosti, zní z radnice

Jednání majitele klubu FK Viktoria Žižkov Martina Loudy o odkoupení stadionu v Seifertově ulici s radnicí Prahy 3 jsou dlouhodobě neúspěšná. Pokud stadion neprojde opravou, hrozí Viktorce ztráta profesionální licence pro příští ligovou sezónu. Louda navrhl radnici, že když mu městská část nechce prodat stadion, může od něj Praha 3 koupit klub FK Viktoria Žižkov.

Majitel Viktorky a developer v jedné osobě

Jednání o budoucnosti fotbalového stadionu v Seifertově ulici, který vlastní Praha 3, se táhnou už přes rok. Viktorka na něm aktuálně své zápasy hrát nemůže, protože stadion nesplňuje podmínky pro ligový fotbal. Majitel klubu FK Viktoria Žižkov Martin Louda slíbil, že pokud mu radnice stadion prodá, pak ho na vlastní náklady opraví, aby se klub mohl z azylu na Proseku vrátit opět na Žižkov, kam i podle fotbalové veřejnosti patří.

Jednání však nejsou jednoduchá. Praha 3 se s Loudou nedohodla na prodeji, a to ani za symoblickou částku. Vedení městské části požadovalo po majiteli klubu záruky, že stadion a pozemky pod ním nevyužije například k developerské výstavbě. To však Louda nezaručuje, a tak jsou jednání na mrtvém bodě.

Viktorka Žižkov nejspíš přijde o ligu. Radnice nechce prodat stadion developerovi

Koalici v Praze 3 se na jednání zastupitelstva Prahy 3 nepodařilo najít většinu pro schválení dohody s fotbalovým klubem Viktoria Žižkov ohledně stadionu v Seifertově ulici. Zastupitelé hlasovali o třech verzích smlouvy, schválena nebyla ani...

Viktorka na prodej za 25 milionů korun

Martin Louda se rozhodl zareagovat rázně a nabídl Praze 3, aby od něj fotbalový klub odkoupila za 25 milionů korun. „Bohužel, současný návrh nás vrací o měsíce vyjednávání zpět a co je hlavní, i vzhledem k časové tísni, prakticky znemožňuje získání licence pro sezónu 2021/22. Za žádnou cenu nechci, aby Viktorka skončila, a proto nabízím jasné řešení. Licenci získat a klub zachránit může pouze ten, kdo má vše ve svých rukou. Tedy vlastní klub a má i svůj stadion.

Louda počítá s tím, že do pozice majitele klubu i stadionu se nejspíš nedostane. „V současné době to může být pouze Praha 3. Nechci to nechat zajít do bodu, kdy Viktorka ztratí licenci, a já se budu s městskou částí soudit o způsobené škody. Proto jsem nabídl radnici klub za cenu 25 milionů, což je zlomek z částky, kterou jsem jako majitel klubu do jeho ozdravení za poslední dva roky investoval,“ vysvětluje svůj postoj majitel FK Viktoria Žižkov Martin Louda.

VIZUALIZACE: Projekt, který vdechne dolnímu Žižkovu nový život. Podívejte se na nový stadion Viktorky

Jak pokračují přípravy projektu modernizace stadionu žižkovské Viktorky v Seifertově ulici v Praze 3? Probíhají jednání zástupců klubu s představiteli MČ Praha 3 a Magistrátu hlavního města Prahy, na programu jsou inženýrské práce, vznik...

Co bude dál?

Radnice zatím jen potvrdila, že o nabídce ví, ale bližší informace nesděluje. „O nabídce odkupu jsme byli informováni pouze neformálně. Snažíme se zjistit podrobnosti a věcí se budeme zabývat,“ pověděla dnes dopoledne redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková.

Podle FAČR by Viktorka za současného stavu licenci nedostala, a tak by přišla nejen o pozici v druhé lize. Rozhodnutí padne do 26. května. Se ztrátou licence se podle Loudy pojí škody v řádu 200 milionů. Jaké další problémy Viktorce hrozí v případě neudělení licence? „Automatický sestup do třetí ligy a ztráta všech sponzorů. Všichni hráči se stanou amatéry, nemají profesionální smlouvu a de facto ztrácí hodnotu. Navíc to není jen o A-týmu. Staráme se o 400 mládežníků, u kterých automaticky přijdeme o podporu ze strany Národní sportovní agentury,“ vyjmenovává Louda.

Klub je v současné chvíli podle jeho majitele stabilizovaný, chybí mu však ligový stadion. „Ten Praha 3 má a může licenci sama zajistit. Upřímně je mi z toho všeho smutno, protože jsem za poslední dva roky ztratil víru v konstruktivní spolupráci s Prahou 3, své aktivity ve fotbale i díky zkušenosti s nimi ukončím a klub prodávám,“ uzavřel Louda.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FK Viktoria Žižkov

Štítky sport, fotbal, FK Viktoria Žižkov, Praha, Praha 3, radnice, FC Viktoria Plzeň, licence, městská část, Fotbalová asociace České republiky, Národní sportovní agentura, Prosek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel Viktorky Žižkov klub prodává za 25 milionů. Zjišťujeme podrobnosti, zní z radnice  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.