Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úřad od aktivistů statisíce za pronájem Kliniky nevysoudil. Správa železnic po nich chce přes půl milionu

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) neuspěl se žalobou na aktivisty, kteří koncem roku 2014 obsadili budovu bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově. Úřad po nich žádal 359 tisíc korun jako náhradu za neoprávněné sedmiměsíční využívání objektu. Odvolací soud ale nárok ve středu zamítl, a úřad tak bude muset uhradit náklady řízení přesahující čtvrt milionu korun. O verdiktu Městského soudu v Praze informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Aktivisté už dříve zaplatili ÚZSVM smluvní pokutu 217 tisíc korun. Dalších téměř 580 tisíc korun po nich žádá Správa železnic (SŽ).

Obsazení opuštěné kliniky v roce 2014

Opuštěnou a roky chátrající plicní kliniku v Jeseniově ulici v Praze 3 obsadili aktivisté v prosinci 2014. Budovu vyklidili a bez povolení v ní provozovali sociální a kulturní centrum Klinika. V únoru 2015 po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) nabídl ÚZSVM aktivistům budovu na rok k bezplatné výpůjčce. Centrum Klinika tak pokračovalo v činnosti legálně. Smlouva vypršela počátkem března 2016. V říjnu téhož roku budovu získala SŽ. Správa tehdy aktivisty vyzvala, aby budovu opustili. Odmítli to, takže ji státní podnik nechal v lednu 2019 exekučně vyklidit.

Aktivisté v čele s Terezou Virtovou museli zaplatit nejen náklady exekuce, ale i téměř čtvrtmilionovou smluvní pokutu, kterou jim ÚZSVM vyměřil za to, že nemovitost na jeho výzvu včas nevyklidili. Pokutu aktivisté zaplatili, ale majetkový úřad po nich žádal dalších 359 tisíc korun za neoprávněné obohacení.

Aktivistům hrozí, že budou muset zaplatit dalších 579 tisíc

Soudy nejdříve žalobu zamítly s odůvodněním, že budova byla v tak špatném stavu, že by ji úřad nemohl pronajmout. Nejvyšší soud ale případ vrátil k novému projednání a nařídil vypracovat posudek na cenu, za jakou bylo možné objekt pronajmout. Znalec dospěl k sumě 5700 korun, kterou Virtová a členové spolku okamžitě uhradili, včetně úroků, uvádí HN. Majetkovému úřadu se ale částka zdála nízká, a proto podal odvolání, se kterým ve středu u Městského soudu v Praze neuspěl.

„Rozhodnutí respektujeme, ačkoliv s ním nesouhlasíme. Úřad podnikl v tomto sporu veškeré kroky v souladu se svými zákonnými povinnostmi," řekla HN mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová. Dodala, že úřad ve sporu udělal veškeré kroky v souladu s jeho zákonnými povinnostmi.

Aktivistům stále hrozí, že budou muset zaplatit 579 tisíc korun, které po nich požaduje Správa železnic. Projednávání žaloby pozastavil Obvodní soud pro Prahu 3 do doby, než bude rozhodnutý spor mezi aktivisty a ÚZSVM. Po středečním verdiktu se proto podle HN dá očekávat, že i druhý případ dopadne obdobně, tedy že soud žalobu v drtivé většině odmítne a SŽ bude hradit náklady řízení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Autonomní sociální centrum Klinika

Štítky soud, aktivisté, Žižkov, klinika, Praha, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Správa železniční dopravní cesty, Hospodářské noviny, žaloba, Městský soud v Praze, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad od aktivistů statisíce za pronájem Kliniky nevysoudil. Správa železnic po nich chce přes půl milionu  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.