Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radnice Prahy 3 neodsouhlasila prodej stadionu Viktorie Žižkov. Bojí se, že Viktorka nezůstane na Žižkově

Zastupitelé Prahy 3 včera večer neodsouhlasili záměr prodat stadion druholigového fotbalového klubu Viktoria Žižkov. Na jednání pouze vzali na vědomí dvě nabídky na odkup, a to od firmy CTR Holding a od samotného klubu a jeho majitele Martina Loudy. Radnice se s Loudou nemůže delší dobu shodnout; pro prodej podle jejího vedení scházejí záruky, že pozemek bude trvale sloužit ke sportu.

Na jednání byly původně nabídky předloženy pouze pro informaci, místostarosta Štěpán Štrébl (Piráti) však podal pozměňovací návrhy, jejichž přijetí by deklarovalo zájem stadion prodat a pověřilo radu městské části o odkupu jednat. Ty schváleny nebyly. Hlasování předcházela více než dvouhodinová debata.

Radnice jedná primárně s Loudou, který se stal majitelem druholigového klubu v lednu. Jednání se však v poslední době zadrhla, podle radnice Louda trvá na odprodeji bez jasných garancí zachování sportovní funkce. Majitel klubu zase odmítá nabídku městské části na dlouhodobý pronájem pozemku se stadionem doplněný veřejnou dotací 25 milionů korun na rekonstrukci.

„Jediné, co po vás chci, je jasná odpověď ano, nebo ne," uvedl na včerejším jednání Martin Louda. Dodal, že s pronájmem na 25 let za korunu ročně by souhlasil, kdyby věřil tomu, že radnice bude schopna se o stadion postarat. „Ze současné situace jasně vyplývá, že vy toho nejste schopni a nikdy nebudete, protože to už historie opakovaně ukázala," uvedl k vedení městské části.

Starosta Jiří Ptáček (TOP 09) řekl, že odprodej by byl ochotný zvažovat za předpokladu, že bude garantovat využití pozemku pro sport na delší časový horizont. Nyní to však nabídka klubu podle starosty zaručuje jen do roku 2025. Podle Loudy je to dáno tím, že poté bude klub stavět stadion nový.

Starosta na to řekl, že nynější nabídka po této lhůtě negarantuje, že nový stadion bude stát na stejném místě jako stávající. "Kdyby ta nabídka zněla, že tedy do roku 2025 a že potom postavíte stadion tam na tom místě, v té Seifertce, tak zas ta debata je jiná. Ale ta nabídka to neobsahuje," uvedl Ptáček.

Louda se stal majitelem klubu v lednu, nabídku na odkup předložil radnici v září. Žižkov díky výjimce hraje domácí zápasy druhé ligy na Proseku, jelikož zastaralý areál v Seifertově ulici nesplňuje podmínky k udělení profesionální licence. Další výjimku však nedostane, pokud na jeho stadionu nezačne rekonstrukce. Řešení problému tak podle majitele klubu spěchá, protože klub by mohl přijít o licenci.

Nevím, jestli se s velkým fotbalem na Žižkově počítá, říká majitel Viktorky Martin Louda

Jsme tu doma a chceme tu hrát, říká majitel FK Viktoria Žižkov Martin Louda. Viktorce teď hrozí ztráta profesionální licence. Klub, který hraje druhou nejvyšší soutěž, musí předložit Fotbalové asociaci ČR plány na úpravy nevyhovujícího stadionu....

Po jednání Louda uvedl, že v lednu musí klub Fotbalové asociaci ČR sdělit, na jakém bude hrát stadionu. „Předpokládám tedy, že (radnice) naši nabídku bezodkladně okomentuje a my ji po vzájemné shodě upravíme. Případně přijde radnice s vlastním návrhem řešení a licenci zajistí sama, přesně tak, jak je to v nájemní smlouvě," uvedl. Dodal, že městská část ztratila tři měsíce a míč je na její straně. „Je na čase říci, jak naši nabídku upravit nebo nám předložit oficiální protinávrh," sdělil.

VIZUALIZACE: Projekt, který vdechne dolnímu Žižkovu nový život. Podívejte se na nový stadion Viktorky

Jak pokračují přípravy projektu modernizace stadionu žižkovské Viktorky v Seifertově ulici v Praze 3? Probíhají jednání zástupců klubu s představiteli MČ Praha 3 a Magistrátu hlavního města Prahy, na programu jsou inženýrské práce, vznik...

S předchozími majiteli klubu měla městská část problémy. S klubem se i soudila kvůli neuhrazenému nájmu. Podle dřívějších vyjádření starosty nový majitel všechny dluhy vůči městské části uhradil. Stadion má městská část ve správě, jeho reálným vlastníkem je jako u všeho městského majetku hlavní město. V případě, že by se Praha 3 domluvila s klubem na prodeji, tak by jej muselo schválit i celopražské zastupitelstvo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Ptáček, starosta Prahy 3

Štítky sport, fotbal, správa, druhá, Žižkov, stadion, Praha, FK Viktoria Žižkov, městská část, pozemek, radnice, Česká pirátská strana, Jiří Ptáček, Fotbalová asociace České republiky, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice Prahy 3 neodsouhlasila prodej stadionu Viktorie Žižkov. Bojí se, že Viktorka nezůstane na Žižkově  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.