Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šest trestných činů za den. Praha 3 se potýká s drogami a podvody na seniorech

I když kriminalita ve třetí městské části podle statistik klesá, některé oblasti trestné činnosti naopak kvetou. Za minulý rok eviduje policie na území Prahy 3 více než dva tisíce trestných činů, mezi kterými jsou krádeže, vloupání, drogová kriminalita a podvody na seniorech.

Podle informací, které městská část zveřejnila na svém webu, zde policie v roce 2022 řešila 2182 trestných činů. To je 5,9 na jeden den. V některých oblastech se situace zlepšila, krádeží na osobách bylo 174 oproti 206 v roce 2021, krádeží motorových vozidel 32 místo 49 a případů odcizení věcí 201 místo 234. Počet loupeží se snížil z 32 na 24.

„Praha se musí zaměřit na prevenci a posílení přítomnosti strážníků v problémových lokalitách. I přes příznivější statistiku všichni na Praze 3 víme o místech, kde se málokdo cítí bezpečně. Je tedy na radnici, aby posílila spolupráci s primátorem a svými neuváženými kroky nepřidělávala policistům práci. Tresty také musí odpovídat závažnosti spáchaného trestného činu. Není možné si za pěstování kytek od soudu odnést vyšší trest než za loupež nebo znásilnění,“ uvedl zastupitel Filip Nekola (ODS).

Na Trojce se naopak zvýšil počet vloupání do domů, bytů a sklepů ze 135 na 158. A trestná činnost na seniorech vzrostla o 157 procent.

„Obvykle se na ní podílejí organizované skupiny, které operují prostřednictvím telefonů s anonymními SIM kartami. Seniory kontaktují například s legendou o tom, že někdo z rodinných příslušníků zavinil dopravní nehodu. Za zajištění beztrestnosti pak žádají finanční odměnu,“ píše se na webu městské části.

Policie zaznamenala i obrovský skok mezi množství trestných skutků souvisejících s drogami. Zatímco v roce 2022 to bylo 35, minulý rok 148. Čísla zahrnují například čtyři zadržení dealerů, odhalenou varnu pervitinu a pěstírnu konopí.

Problém radnice Trojky registruje i u kyberkriminality. „Zatímco v roce 2021 šetřila místní policie 106 takových činů, loni jich už bylo 206, což představuje 94procentní nárůst. Kriminalita páchaná v online prostředí stoupá přitom nejen v metropoli, ale na území celé České republiky a podobně i jinde ve světě. Za rok 2022 evidovala policie v Čechách a na Moravě v této kategorii 18 554 skutků, předloni jich přitom bylo 9 518,“ upozornil web.

„Nejrozšířenější je stále majetková trestná činnost, velmi často v podobě různých podvodů. Setkáváme se také s trestnými činy v oblasti poškozování a zneužití záznamu na nosiči informací či opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla, s mravnostní kriminalitou v podobě šíření nebo držení dětské pornografie, s navazováním kontaktu s dětmi s cílem od nich vylákat erotické materiály a v menší míře také se sexuálním nátlakem. Stejně tak evidujeme případy padělání platebního prostředku, porušování autorských práv a podobně,“ popsala vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia České republiky Zuzana Pidrmanová

Ohodnoť článek

Foto Praha 3

Štítky kriminalita, Praha 3, statistika, pokles, nárůst, drogy, krádeže, podvody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest trestných činů za den. Praha 3 se potýká s drogami a podvody na seniorech  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.